ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ BAŞVURU SÜRECİ
- Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra https://e-ikamet.goc.gov.tr adresinde bulunan e-ikamet sekmesinden “Öğrenci İkamet İzni” ilk başvuru alanını doldurmalısınız. Bu alandaki bilgiler sizin kişisel bilgileriniz olup kayıtlarımızda kullanılacağından yanlış ya da eksik bilgi olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Başvuru formunu doldurduktan sonra çıktısını alıp imzalamalısınız.
- E-ikamet kısmını doldurduktan sonra hangi belgeleri hazırlamanız gerektiğini www.goc.gov.tr adresinden ya da YİMER 157 hattından öğrenebileceğiniz gibi kayıt yaptırdığınız üniversiteden de bilgi alabilirsiniz.
- Yukarıdaki belgeleri üniversiteye kayıt sırasında size tebliğ edilen tarihe kadar üniversitenizin ilgili birimine teslim etmelisiniz. Belgelerinizin teslimi sırasında belgelerinizde eksiklik bulunursa üniversite tarafından teslim alınmayacaktır.
- Üniversiteye teslim edeceğiniz belgeler üniversite tarafından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilecektir. İl Göç İdaresi Müdürlüğü değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyması halinde sizinle iletişime geçerek ek bilgi ve belge talep edebilir. Bu sebeple bildirmiş olduğunuz iletişim bilgilerinin size ait olması oldukça önemlidir. Ayrıca bu süre zarfında Üniversitenin ya da İl Göç İdaresi Müdürlüğünün personeli dışında herhangi bir kişi ya da kuruma itibar etmemeniz işlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi açısından oldukça önemlidir
- İkamet izni başvuru süreciniz tamamlandığında adınıza düzenlenecek “ikamet izni belgesi” Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından basılacak belirtmiş olduğunuz adrese veya üniversitenizin adresine gönderilecektir. İkamet izni belgeniz adresinize teslim edildiğinde başvuru esnasında ibraz etmiş olmanız halinde telefon numaranıza bilgilendirme amacıyla sms gönderilecektir.
İKAMET İZNİ BAŞVURUSU İÇİN İHTİYAÇ DUYACAĞINIZ BELGELER
1) Başvuru formu: Bu form e-İkamet sistemi üzerinden ikamet izni başvurusu tamamlandığında sistem tarafından oluşturulur. Başvuru formunun çıktısı alınıp yabancı ve/veya yasal temsilcisi tarafından imzalanır. https://e-ikamet.goc.gov.tr/Ikamet/BasvuruFormuOrnegi/BasvuruFormuBos?tur=5
2) Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi: Talep edilen ikamet izni süresinden 60 (altmış) gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeye sahip olmalısınız. Unutmayın ki, başvuruya giderken pasaportunuzun ve ülkemize son girişte pasaportunuza vurulan giriş damgasının bulunduğu sayfanın fotokopisini de götürmelisiniz.
3) Dört adet fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş, fonu beyaz ve biyometrik olmalıdır.)
4) Geçerli sağlık sigortası (Sağlık sigortası belgesi hakkında aşağıda sıralanan ve durumunuza uygun olanlardan yalnızca birisine ilişkin belge getirmeniz yeterli olacaktır.)
4.1. Üniversiteye ilk kayıt tarihinizden itibaren 3 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna “genel sağlık sigortalısı” olmak için başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuruya dair e-imzalı veya imzalı, kaşeli belgeyi ikamet izni müracaatında kullanabilirsiniz. (İl Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine başvuru yaparak bu belgeyi almalısınız.)
4.2.Özel Sağlık Sigortası (Eğer ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde Genel Sağlık Sigortası için başvuru yapmazsanız özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.)
4.3.İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalandığınıza dair il sosyal güvenlik birimlerinden e-imzalı/ imzalı ve mühürlü/kaşeli belge temin etmeniz halinde bu belgeyi de ikamet izni müracaatında kullanabilirsiniz.
4.4.Sosyal Güvenlik Kurumundan almış olduğunuz e-imzalı/imzalı ve kaşeli/ mühürlü provizyon belgesini de ikamet izni müracaatında kullanabilirsiniz.
5) Öğrenci belgesi: Kayıtlı olduğunuz üniversiteden alacağınız bu belge e-imzalı/ imzalı ve mühürlü/kaşeli şekilde olmalıdır.
6) Adres bilgilerinizi gösteren belge: Ülkemizde hak ve hizmetlere erişebilmeniz için sizinle iletişime geçmemiz oldukça önemlidir. Bu sebeple kamu kurumlarına ibraz edeceğiniz adres ve iletişim bilgileri geçerli ve doğru bilgiler olmalıdır. Adres bilgileriniz hakkında; ülkemizde kaldığınız yere ilişkin (kira, yurt, pansiyon vb.) bir belge getirmeniz, getireceğiniz belgede o adreste kalıyor olduğunuzun açık ve anlaşılır olması gerekmektedir. (Örneğin; yurtta kalıyorsanız yurt yönetiminden alacağınız imzalı/kaşeli belge, kiracı olarak kalıyorsanız noter onaylı kira sözleşmesi gibi)
7) İkamet izni kart bedeli makbuzu: Kart bedeli miktarı ikamet izni başvuru formunuzda yer almaktadır. Bu bedeli yetkilendirilmiş maliye veznelerine veya yetkilendirilmiş bankalara yatırarak düzenlenecek makbuzu başvuru formuna eklemeniz gerekmektedir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER HUSUSLAR
1. Eğer ilk defa ikamet izni başvurusu yapıyorsanız ikamet izni başvurunuzu mutlaka vize ya da vize muafiyeti süresi içerişindeyken yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz kabul edilmeyecektir. Ayrıca; daha önce almış olduğunuz ikametinizin bitmesine 2 ay kalmasından itibaren ve her şekilde ikamet izin süreniz bitmeden önce e-İkamet sistemimiz üzerinden “Uzatma Başvurusu” yapabilirsiniz.
2. Öğrenim durumunuza ilişkin aynı şehir içerisinde değişiklik yapmanız halinde bu değişikliği izleyen 20 iş günü içinde İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bildirimde bulunmanız gerekmektedir. (Aynı il içerisinde fakülte veya bölüm değişikliği ya da yine aynı il içerisinde farklı bir üniversiteye kayıt yaptırmanız durumlarında.)
3. Eğer farklı bir şehirde yükseköğreniminize devam edecekseniz bu değişikliği 10 iş günü içerisinde yeni üniversitenizin bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bildirmeniz gerekmektedir. Bu konudaki işlemleriniz yeni üniversitenizin bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. Bu tür bir değişiklik durumunda ikamet izin belgenizde değişiklik olacağından bu bildirimi yapmanız ülkemizde yasal kalışınız için önemlidir.
4. Kayıt dondurma, üniversiteden ilişik kesme, kayıt yenilememe gibi durumlarda öğrenci ikamet izniniz iptal edilecektir. Ülkemizde yükseköğrenim hayatınızda bu hususlara dikkat etmeniz öğrenci ikamet izninizin devamlılığı açısından önemlidir.
5. Türkiye’de öğrenci ikamet izni ile kaldığınız sürede “çalışma hakkınız” bulunmaktadır. Bu hakkınız; eğer ön lisans veya lisans öğrencisi iseniz ilk yıldan sonra eğer yüksek lisans veya doktora öğrencisi iseniz süre sınırlaması olmadan başlamaktadır. Bu hizmet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülmektedir ve ALO 170 bilgi hattından detaylı bilgi edinebilirsiniz.
6. Kişisel bilgilerinizde değişiklik olursa (örneğin medeni haliniz, adresiniz, pasaportunuz değişirse ya da buna benzer durumlar ortaya çıkarsa) bu değişikliği 20 gün içerisinde kayıtlı olduğunuz İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bildirmeniz gerekmektedir.
7. Size verilen ikamet izin belgesinde (kartında) ikamet izni sürenizin bitiş tarihi yer almaktadır. Eğer bu süre bittikten sonra da ülkemizde kalmaya devam edecekseniz; ikamet izin süreniz dolmadan önce mutlaka ikamet izninizi yenilemeniz gerekecektir.
8. Eğer 18 yaşından küçükseniz ve ülkemizde yükseköğrenim görmek üzere ikamet izni talep ediyorsanız aşağıda bulunan belgeleri de sunmanız gerekmektedir:
8.1. Muvafakatname: Anne ve babanızın Türkiye’de öğrenim görmenize ve Türkiye’de ikamet izni ile kalmanıza izin vermesi ve bunun için de ülkenizdeki yetkili merciler tarafından düzenlenmiş muvafakatname bulunması gerekmektedir.
8.2. Doğum belgesi
9. Ülkemizde ikamet izni müracaatında kullanmak üzere ülkenizden getireceğiniz belgelerin mutlaka Apostil şerhli ya da ülkemizde bulunan konsolosluğunuz tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Eğer ülkenizde düzenlettirdiğiniz belgeyi apostil şerhli olarak getirirseniz bu belgeyi tercüme ettirip noterden onaylatmanız yeterli olacaktır; eğer apostil şerhli olmadan getirirseniz Türkiye’de bulunan Büyükelçiliğiniz ya da konsolosluğunuza onaylattırmanız gerekmektedir. Ayrıca; gerekli belgelerinizi apostil şerhi yaptıramadığınız ya da ülkemizde bulunan temsilciliklerinize onaylattıramadığınızı veya söz konusu temsilciliklerin çok ileri tarihlere randevu vermesi durumlarında İl Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.