LHÜ SBF BESLENME VE DİYETETİK ETKİNLİKLERİ

4 MART OBEZİTE GÜNÜ ETKİNLİĞİ

SAĞLIĞIN İÇİN ŞİMDİ HAREKETE GEÇME ZAMANI

Şişmanlık nasıl tanımlanır?

  • Şişmanlık “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanır.

  • Vücudumuzda yağ kütlesi ve kas kütlesi bulunmaktadır.

  • Şişmanlık bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. 

  • Şişmanlık çok önemli bir sağlık sorunudur. 

Şişmanlığın Nedenleri Nelerdir?

  • Enerji/Kalori alımının enerji harcamasından fazla olması

  • Aşırı besin alımı

  • Yanlış beslenme alışkanlıkları

  • Çok sık aralıklarla düşük kalorili diyetler yapmak

  • Fiziksel aktivite yetersizliği

  • Genetik etmenler

  • Hormonal ve metabolik etmenler

  • Psikolojik sorunlar

  • Ekonomik etmenler

 

Bel çevresi ölçümlerimin sonucu ne olursa şişman sayılırım?

Kadınlarda 88 cm’nin üstünde ise 

Erkeklerde 102 cm’nin üstünde ise 

Beden Kütle İndeksimi nasıl hesaplarım? Beden Kütle İndeksime göre şişman mıyım?

Beden Kütle İndeksi, vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine  bölünmesiyle hesaplanır (kg/m2).Elde edilen değerin yorumlamasını Tablo 1’de bulabilirsiniz.

Tablo 1. Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre BKİ’nin Sınıflandırılması 

            Sınıflandırma                                                 BKİ (kg/m2)

Zayıflık, düşük ağırlıklı

< 18.5 kg/m2

Normal

18.50-24.99 kg/m2

Preobez

25.0-29.9  kg/m2

1.Derece Obez

30.0-34.9 kg/m2

2.Derece Obez

35.0-39.9 kg/m2

3.Derece Obez

(Morbid Obez)

≥ 40.0 kg/m2

Bel Çevresi

Bel çevresinin ölçümü vücut yağ oranına dair doğrudan bilgi vermektedir. Bel çevresi, obezite riskini olan bireylerin belirlenmesini sağlar.

Bel çevresi ölçümünün artması, kronik hastalıklara yakalanma riskini artırır ve yaşam kalitesini azaltır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre belirlenen bel çevresi ölçüm değerleri Tablo 2.’de verilmiştir (WH0, 2008).

Tablo 2. Bel Çevresi Sınıflandırması (WHO, 2008) 

 

Kadın

Erkek

 

Bel Çevresi (cm)

≥80

≥94

Riskli

Bel Çevresi (cm)

≥88

≥102

Çok Riskli/Obez

Obezite hangi hastalıklara yol açabilir?

  • Hipertansiyon 

  • Şeker Hastalığı 

  • Kalp Hastalıkları 

  • Eklem Hastalıkları

  • Kanser 

  • Karaciğer yağlanması 

  • Felç

  • Erken ölüm riski

Obezite nasıl tedavi edilir?

  • Bireye özel tedavi 

  • Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi,

  • Egzersiz tedavisi

  • Davranış değişikliği tedavisi

  • İlaç tedavisi

  • Cerrahi tedavi yöntemler

Obezite tedavisi multidisipliner yaklaşım gerektirir:

  • Hekim

  • Diyetisyen

  • Psikolog

  • Spor antrenörü

ÖNERİLER/TAVSİYELER/DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  1. Diyet tedavisi için diyetisyenden destek alınmalı

  2. Fiziksel aktivite düzeyi artırılmalı, günlük yürüyüş ve egzersizler alışkanlık haline getirilmeli

  3. Raf ömrü uzun hazır atıştırmalıklar, paketli besinler kullanılmamalı

  4. Şeker tüketimi sınırlandırılmalı

  5. Tuz tüketimi minimuma indirilmeli, sofraya tuzluk getirilmemeli

  6. Sağlıklı yemek pişirme yöntemleri (tencere, fırın, ızgara, buharda pişirme yöntemleri) kullanılmalı

  7. Su yeterli tüketilmeli

  8. Yemekler yavaş tüketilmeli

  9. Katı yağlar tüketilmemeli

  10. Besin çeşitliliğine dikkat edilmeli, her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmeli

  11. Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmeli

  12. Alkol alımından uzak durulmalı

  13. Kızartılmış besinler kullanılmamalı

  14. Şeker ve şekerli besinler tüketilmemeli

  15. Yeterli lif/posa alımı sağlanmalı (haftada 2 kez kurubaklagil, tam buğday unu ekmek ve tahılların tüketimi, 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketimi)

  16. Hamur işleri, pasta, kek, börek gibi besinler tüketilmemeli veya azaltılmalı

  17. Yağ içeriği yüksek olan besinler azaltılmalı 

  18. Hazır paketli besinler tüketilmemeli

  19. Hamur işleri, börek, çörek, kurabiye, yaş pasta, kek tüketimi azaltılmalı

 

Giriş Yap Lokman Hekim Online