
Dünya Obezite Günü Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Üniversitemiz
- Hakkımızda
- Genel Bilgi
- Misyon ve Vizyon
- Değerlerimiz
- Kurucu Vakıf
- Tanıtım Kataloğu
- Galeri
- Video Galeri
- Kurumsal
- Mevzuat
- Rektörlüğe Bağlı Birimler
- İş Akış Şemaları
- Logomuz
- Stratejik Plan
- Bağış
- Organizasyon Şeması
- Yönetim
- Mütevelli Heyeti
- Rektörlük
- Genel Sekreterlik
- Üniversite Senatosu
- Üniversite Yönetim Kurulu
- İdari Birimler
LHÜ SBF BESLENME VE DİYETETİK ETKİNLİKLERİ
4 MART OBEZİTE GÜNÜ ETKİNLİĞİ
SAĞLIĞIN İÇİN ŞİMDİ HAREKETE GEÇME ZAMANI
Şişmanlık nasıl tanımlanır?
-
Şişmanlık “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanır.
-
Vücudumuzda yağ kütlesi ve kas kütlesi bulunmaktadır.
-
Şişmanlık bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.
-
Şişmanlık çok önemli bir sağlık sorunudur.
Şişmanlığın Nedenleri Nelerdir?
-
Enerji/Kalori alımının enerji harcamasından fazla olması
-
Aşırı besin alımı
-
Yanlış beslenme alışkanlıkları
-
Çok sık aralıklarla düşük kalorili diyetler yapmak
-
Fiziksel aktivite yetersizliği
-
Genetik etmenler
-
Hormonal ve metabolik etmenler
-
Psikolojik sorunlar
-
Ekonomik etmenler
Bel çevresi ölçümlerimin sonucu ne olursa şişman sayılırım?
Kadınlarda 88 cm’nin üstünde ise
Erkeklerde 102 cm’nin üstünde ise
Beden Kütle İndeksimi nasıl hesaplarım? Beden Kütle İndeksime göre şişman mıyım?
Beden Kütle İndeksi, vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesiyle hesaplanır (kg/m2).Elde edilen değerin yorumlamasını Tablo 1’de bulabilirsiniz.
Tablo 1. Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre BKİ’nin Sınıflandırılması |
|
Sınıflandırma BKİ (kg/m2) |
|
Zayıflık, düşük ağırlıklı |
< 18.5 kg/m2 |
Normal |
18.50-24.99 kg/m2 |
Preobez |
25.0-29.9 kg/m2 |
1.Derece Obez |
30.0-34.9 kg/m2 |
2.Derece Obez |
35.0-39.9 kg/m2 |
3.Derece Obez (Morbid Obez) |
≥ 40.0 kg/m2 |
Bel Çevresi
Bel çevresinin ölçümü vücut yağ oranına dair doğrudan bilgi vermektedir. Bel çevresi, obezite riskini olan bireylerin belirlenmesini sağlar.
Bel çevresi ölçümünün artması, kronik hastalıklara yakalanma riskini artırır ve yaşam kalitesini azaltır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre belirlenen bel çevresi ölçüm değerleri Tablo 2.’de verilmiştir (WH0, 2008).
Tablo 2. Bel Çevresi Sınıflandırması (WHO, 2008) |
|||
Kadın |
Erkek |
||
Bel Çevresi (cm) |
≥80 |
≥94 |
Riskli |
Bel Çevresi (cm) |
≥88 |
≥102 |
Çok Riskli/Obez |
Obezite hangi hastalıklara yol açabilir?
-
Hipertansiyon
-
Şeker Hastalığı
-
Kalp Hastalıkları
-
Eklem Hastalıkları
-
Kanser
-
Karaciğer yağlanması
-
Felç
-
Erken ölüm riski
Obezite nasıl tedavi edilir?
-
Bireye özel tedavi
-
Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi,
-
Egzersiz tedavisi
-
Davranış değişikliği tedavisi
-
İlaç tedavisi
-
Cerrahi tedavi yöntemler
Obezite tedavisi multidisipliner yaklaşım gerektirir:
-
Hekim
-
Diyetisyen
-
Psikolog
-
Spor antrenörü
ÖNERİLER/TAVSİYELER/DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-
Diyet tedavisi için diyetisyenden destek alınmalı
-
Fiziksel aktivite düzeyi artırılmalı, günlük yürüyüş ve egzersizler alışkanlık haline getirilmeli
-
Raf ömrü uzun hazır atıştırmalıklar, paketli besinler kullanılmamalı
-
Şeker tüketimi sınırlandırılmalı
-
Tuz tüketimi minimuma indirilmeli, sofraya tuzluk getirilmemeli
-
Sağlıklı yemek pişirme yöntemleri (tencere, fırın, ızgara, buharda pişirme yöntemleri) kullanılmalı
-
Su yeterli tüketilmeli
-
Yemekler yavaş tüketilmeli
-
Katı yağlar tüketilmemeli
-
Besin çeşitliliğine dikkat edilmeli, her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmeli
-
Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmeli
-
Alkol alımından uzak durulmalı
-
Kızartılmış besinler kullanılmamalı
-
Şeker ve şekerli besinler tüketilmemeli
-
Yeterli lif/posa alımı sağlanmalı (haftada 2 kez kurubaklagil, tam buğday unu ekmek ve tahılların tüketimi, 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketimi)
-
Hamur işleri, pasta, kek, börek gibi besinler tüketilmemeli veya azaltılmalı
-
Yağ içeriği yüksek olan besinler azaltılmalı
-
Hazır paketli besinler tüketilmemeli
-
Hamur işleri, börek, çörek, kurabiye, yaş pasta, kek tüketimi azaltılmalı