
Proje Hakkında
Üniversitemiz
- Hakkımızda
- Genel Bilgi
- Misyon ve Vizyon
- Değerlerimiz
- Kurucu Vakıf
- Tanıtım Kataloğu
- Galeri
- Video Galeri
- Kurumsal
- Mevzuat
- Rektörlüğe Bağlı Birimler
- İş Akış Şemaları
- Logomuz
- Stratejik Plan
- Bağış
- Organizasyon Şeması
- Yönetim
- Mütevelli Heyeti
- Rektörlük
- Genel Sekreterlik
- Üniversite Senatosu
- Üniversite Yönetim Kurulu
- İdari Birimler
TÜBİTAK BİDEB
2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı
Proje Adı
Lisansüstü Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerine Yönelik Cinsel Sağlığı Değerlendirme Becerisi Geliştirme Eğitimi
Sekme 1: Proje Hakkında
Cinsel sağlık, hemşirelik ve ebelik bakımının ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu doğrultuda hemşireler ve ebelerin; bireylerin ya da hastaların cinselliğini değerlendirmek, gereksinimlerine özgü cinsel danışmanlık yapmak, olası ya da var olan sorunları tespit etmek ve sorunlara yönelik çözüm önerileri üretmek gibi rol ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bakım süreci; cinsel öykü alma, güvenli cinsel uygulamaları teşvik etme, cinsel sorunları tartışma ve hastaları cinsel konular hakkında eğitme fırsatları sağlar. Ancak hemşirelik ve ebelik eğitiminde ve sunulan bakım hizmetlerinde cinsel sağlık sıklıkla göz ardı edilmektedir. Bu durumun nedenleri arasında pek çok kişisel ve bağlamsal faktör yer almaktadır. Bunlardan bazıları yaş, cinsel yönelim, medeni hal, mevcut hastalık durumu, hastaların kültürel normları, inançları gibi hastaların ya da bireylerin özellikleri ile ilişkili faktörler; yeterli bilgiye sahip olmama, cinsellikle ilgili konularda konuşmaktan rahatsız olma, cinselliği değerlendirmeye yönelik bir sorumluluk hissetmeme, hastanın mevcut sağlık durumunda cinselliği öncelikli olarak ele almama, cinsellikle ilgili bireysel inanışlar, iletişimle ilgili engeller gibi hemşire ve ebelerle ilişkili faktörler ya da mahremiyetin sağlanması için uygun ortamın olmaması, kurumsal olarak cinselliğin değerlendirilmesinin öncelik olarak görülmemesi, eğitim materyallerinin eksikliği, cinsel sağlık değerlendirmesine ilişkin kurumsal politikaların eksikliği gibi organizasyon/kurumla ilişkili faktörlerdir. Bu noktada hemşireler ve ebelerin hasta cinselliğini ele almaya yönelik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, iletişim sürecinde daha rahat olabilmeleri ve bu rahatlığı uygulamalara yansıtabilmeleri için desteklenmesi gereklidir.
Hemşireler ve ebelerin güçlendirilmesinde kurslar ve hizmet içi eğitim programları yararlı olabilmektedir. Sistematik bir eğitim programının sağlanmasının, hemşirelerin ve ebelerin cinsel konularda tartışma başlatma ve cinsel sağlık hizmeti sunma konusunda istek ve yeteneklerini geliştirmenin önemli ve etkili bir yolu olduğu bilinmektedir. Hemşirelik ve ebelik lisans ve lisansüstü programlarında cinsel sağlığı değerlendirme ve interaktif öğrenme yöntemleri kullanarak bu beceriyi kazanma konusunda yeteri kadar eğitim verilememektedir.
Lisansüstü hemşirelik ve ebelik öğrencilerine yönelik verilmesi planlanan bu eğitim programının öğrencilerin bilgi düzeyini artıracağı, cinsellik ve cinselliği değerlendirme ile ilgili olumsuz tutumlarını olumlu tutumlar ile değiştireceği, konu ile ilgili öz yeterlilik düzeylerini yükselteceği ve öğrencilere hasta/birey cinselliğini değerlendirme becerisi kazandıracağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda planlanan eğitimin amaç ve kapsamına aşağıda yer verilmiştir:
Eğitimin Amacı: Lisansüstü hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin cinsel sağlığı değerlendirme konusunda bilgi düzeyinin artması ve bu becerilerinin geliştirilmesidir.
Eğitimin Kapsamı: Eğitim programı, Ankara’da ikamet eden, lisansüstü hemşirelik ve ebelik öğrencilerine yöneliktir. Eğitim teorik ve uygulamalı olarak interaktif eğitim yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilecektir. Program süresi toplam 16 saat olmak üzere 2 gün şeklinde planlanmış olup programa toplamda 25 lisansüstü öğrencinin dahil edilmesi düşünülmektedir.
Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI
Düzenleme Kurulu:
· Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI (Lokman Hekim Üniversitesi)
· Prof. Dr. Ayten ŞENTÜRK ERENEL (Lokman Hekim Üniversitesi)
· Prof. Dr. Kafiye EROĞLU (İstanbul Atlas Üniversitesi)
· Doç. Dr. İlknur MÜNEVVER GÖNENÇ (Ankara Üniversitesi)
· Arş. Gör. Fatma Nur DUMAN (Lokman Hekim Üniversitesi)
Bilim Kurulu:
· Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI (Lokman Hekim Üniversitesi)
· Prof. Dr. Ayten ŞENTÜRK ERENEL (Lokman Hekim Üniversitesi)
· Arş. Gör. Fatma Nur DUMAN (Lokman Hekim Üniversitesi)
Eğiticiler
· Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI (Lokman Hekim Üniversitesi)
· Prof. Dr. Ayten ŞENTÜRK ERENEL (Lokman Hekim Üniversitesi)
· Prof. Dr. Kafiye EROĞLU (İstanbul Atlas Üniversitesi)
· Doç. Dr. İlknur MÜNEVVER GÖNENÇ (Ankara Üniversitesi)