

DİLMER Türkçe Hazırlık öğrencileri, Ankara'da bulunan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde
Üniversitemiz
- Hakkımızda
- Genel Bilgi
- Misyon ve Vizyon
- Değerlerimiz
- Kurucu Vakıf
- Tanıtım Kataloğu
- Galeri
- Video Galeri
- Kurumsal
- Mevzuat
- Rektörlüğe Bağlı Birimler
- İş Akış Şemaları
- Logomuz
- Stratejik Plan
- Bağış
- Organizasyon Şeması
- Yönetim
- Mütevelli Heyeti
- Rektörlük
- Genel Sekreterlik
- Üniversite Senatosu
- Üniversite Yönetim Kurulu
- İdari Birimler
Tarih: 23.01.2024
DİLMER Türkçe Hazırlık öğrencileri, Hamamönü’nde bulunan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini gezdi.
Öğrenciler, Türk kültürünü öğrenmek ve deneyimlemek amacıyla gerçekleştirilen gezide Karagöz ve Hacivat, kukla gösterisi, meddahlık geleneği ve orta oyunu hakkında bilgi edindiler. El sanatları bölümünde kök boyalarla ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapan öğrenciler; bez çantalara Hitit güneşi, Fatma Ana’nın eli, hayat ağacı, kilim deseni, eli belinde gibi motifleri basarken “Ben bu işe kalıbımı basarım” sözünün anlamını yaşayarak öğrenmiş oldular.
El sanatları bölümünün ardından Türk mutfağını gezen öğrenciler; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (THBMER) tarafından kurulan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi için derlenen objeleri görme imkânı buldular. Türk mutfak kültürünü, sözlü kültürdeki yansıması olan “dolap çevirmek”, “tekne kazıntısı”, “ununu eleyip eleğini asmak” gibi deyimlerle birlikte öğrendiler.
Muhabbet odasında oturduklarında Türk misafirperverliği hakkında sohbet eden öğrenciler, hayatımızdaki eşiklerin anlatıldığı odada ise doğum, çeyiz, sünnet, askerlik, evlilik gibi âdetleri ve bunlar çevresinde gelişen ritüelleri SOKÜM Müzesinin ilgili rehberlerinden dinlediler.
Son olarak, Türk masallarından birini, müzede masal anlatıcılığı yapan rehberlerden dinleyen öğrenciler, kendi yaptıkları el sanatlarını alarak müzeden ayrıldılar.