• TR | EN
  • KONTENJANIMIZ DOLMUŞTUR Lokman Hekim Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (LHUSEM) ve Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi işbirliği ile düzenlenecek olan Randomize Kontrollü Deneyler Kursu-IV, 20 - 22 2021 tarihlerinde online uzaktan eğitim sistemi kullanılarak senkronize şekilde (canlı) gerçekleştirilecektir. Süre: 14 saat (Toplam 3 gün)
    1. Gün 16.00-20.30 (4,5 saat)
    2. Gün 16.00-21.00 (5 saat)
    3. Gün 16.00-20.30 (4,5 saat)
    Kurs Eğitimcileri: Prof. Dr. Belgin AKIN, Doç. Dr. Deniz TANYER Katılım koşulu: En az yüksek lisans eğitimine sahip olmak (yüksek lisans öğrencilerinden ders dönemini tamamlamış olanlar katılabilir) Kontenjan: 60 Ücret: 500 Tl Son Başvuru Tarihi: 10 Nisan 2021 Katılmak isteyenlerin dekont, isim, TC kimlik numarası, adres ve telefon bilgileri ile sem@lokmanhekim.edu.tr adresine iletmeleri gerekmektedir.  Not: Mail iletmeyen kişilerin kayıt işlemleri tamamlanmamaktadır.  
    1. GÜN (20 Nisan 2021) 16.00-20.30)
     
          Deneysel Araştırmalarda yanlılıklar ve yönetimi, Prof. Dr. Belgin AKIN   (2 saat sunum)   Kanıt kavramı, kanıt düzeyleri ve deneysel araştırma Nedensellik ve deneylerde hata kaynakları Rastgele ve Sistematik hata Deneylerde yanlılıklar (Bias) İç ve dış geçerlik Deneylerde Yanlılıkların yönetimi Randomizasyon
    Randomizasyon uygulaması ,Doç.Dr. Deniz Koçoğlu-Tanyer (2 saat- 60 dk teorik 60 dk pratik)Soru - Cevap: 30 dk Randomizasyon tanımı ve amacı Random seçme-random atama kavramları Randomizasyon türleri Uygun olmayan randomizasyon yöntemleri Örnek uygulamalar; Excel SPSS Randomizer org sitesi ile  
    2. GÜN (21 Nisan 2021) 16.00-21.00
    Deneysel Araştırmalarda yanlılıklar ve yönetimi (Devam) ,Prof. Dr. Belgin AKIN (1 saat 30 dk. Sunum)   Deneylerde Yanlılıkların yönetimi Körleme Intention-to-treat analizi
        Intention-to-treat Analizi,Prof. Dr. Belgin Akın 60 dk.   Intention-to-treat (tanımı, ilkeleri, alternatifleri, eksik veri sorunu)
          Deneysel Araştırmalarda Örneklem Büyüklüğü, Doç.Dr. Deniz Koçoğlu-Tanyer   (2 saat -1 saat teorik 1 saat pratik- ), Gpower programı ile interaktif hesaplama)   Soru - Cevap: 30 dk   Önemi Örneklem hesabı için gereksinim duyulan ön bilgiler Hipotezin kurulması Tip 1 ve tip 2 hata Tasarımın örnek büyüklüğüne etkisi Etki büyüklüğü Güç analizi Gpower programı ile etki büyüklüğü/güç düzeyi ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi* *Katılımcılar ücretsiz bir program olan Gpower 3.1.2’yi bilgisayarına indirmelidir.
    3. GÜN (22 Nisan 2021) 16.00-20.30
      Deneysel Araştırmalarda İstatistik (Doç.Dr. Deniz Koçoğlu-Tanyer)     (Deneysel araştırmalarda kullanılan istatistiklerin makaleler üzerinden tanıtımı yapılacaktır. 2 saat ) Deneysel araştırmaların veri sunumunda hangi istatistikler kullanılabilir? Normal dağılımın değerlendirilmesi Deney ve kontrol grubunun benzerliği Gruplar arası karşılaştırması Grup içi karşılaştırma Tekrarlı ölçümlerde karşılaştırma Tekrarlı ölçümlerde iki yönlü karşılaştırma Kovaryans analizleri Cox regresyon Eğilim skoru (propensity analiz) Ara analiz Per protokol- intention to treat İstatistik veriler nasıl sunulmalı?  
        Yanlılık Düzeyi değerlendirmesi-Makale üzerinden (Risk of Bias),Prof. Dr. Belgin AKIN -30 dk Deneysel Araştırma Protokolü hazırlığı ve kayıt ,Prof. Dr. Belgin AKIN (1 saat sunum ve web üzerinden gösterme)   Deney protokolünün tanımı ve içeriği Deney protokolü hazırlama rehberi (SPIRIT) Deney protokolünün kaydedilmesi Deney protokolü kayıt adımları (Clinical Trial) Clinical Trial üzerinden kaydedilmiş protokollerin web üzerinde incelenmesi
    Kurs değerlendirmesi ve Tartışma (60 dk.)    
    Giriş Yap Lokman Hekim Online