• TR | EN
  • Tarih: 21.10.2024

    TEZ TASARIMINA GÖRE YAZIM REHBERLERİ

     

    TANIMLAYICI/İLİŞKİ ARAYICI ÇALIŞMALAR

    GİRİŞ (Araştırmanın bilimsel gerekçeleri, mevcut bilgi birikimi, derlemenin hangi bilgi boşluğunu dolduracağı literatüre dayanarak açıklanmalıdır)

    AMAÇ (Amaç cümlesi araştırmada tam olarak ne yapılmak istendiğini ifade etmelidir. Amaç cümlesinde çalışma grubu, bağımlı değişken, bağımsız değişkenler ve varsa karşılaştırma grubu belirtilmelidir)

    ARAŞTIRMA SORULARI (Araştırma amacıyla tutarlı bir şekilde çalışma grubu, bağımlı değişken, bağımsız değişkenler ve varsa karşılaştırma grubu belirtilmelidir)

    YÖNTEM (Çalışma amacı doğrultusunda araştırma sorularını yanıtlamak üzere bilimsel yöntemin nasıl kullanıldığı tekrar edilebilir bir şekilde ayrıntılı olarak açıklanmalıdır)

    Çalışmanın tasarımı (Çalışma tasarımı, tanımlayıcı, ilişki arayıcı, kalitatif vs. olarak açıkça belirtilmelidir)

    Çalışmanın yeri (Çalışmanın gerçekleştirileceği yer, kurum, bölge ve özellikleri belirtilmelidir)

    Çalışma grubu (Evren, örnek, örnek büyüklüğü ve nasıl hesaplandığı ve örnek seçim yöntemi belirtilmelidir)

    Veri toplama araçları (Araştırmanın değişkenlerine ilişkin verilerin toplanacağı, anket formu, gözlem formu, ölçek vs. açıklanmalıdır)

    Verilerin toplanması (Verilerin kim tarafından, nerede ve nasıl toplanacağı belirtilmelidir. Biyofizyolojik ölçümlerde İn-vivo ve in-vitro yöntemler açıklanmalıdır)

    Veri Analizi (Genel anlamda belirtilmelidir)

    Etik Boyut (Etik kurul, kurum izni ve katılımcılardan onam alma ile ilgili planlar açıklanmalıdır)

    (TEZ raporunda BULGULAR, TARTIŞMA ve SONUÇ VE ÖNERİLER başlıkları da yer almalıdır)

     

     

     

    DENEYSEL/MÜDAHALE ÇALIŞMALARI

    (İnsanlarla yapılan Deneysel/Müdahale çalışmaları için araştırma protokolü (tez önerisi) oluşturulmasında SPIRIT ve Tez raporlamasında CONSORT rehberlerinden yararlanılmalıdır. https://www.equator-network.org/ )

    Deneysel çalışma tasarımındaki tezlerin enstitüye tesliminden önce bir deney kayıt platformuna kaydedilmiş ve kayıt numarasının tezin yöntem kısmının girişinde belirtilmiş olması gerekir.

    (Helsinki Deklarasyonu: Araştırma Kaydı ve Sonuçların Yayınlanması ve Yayılması başlığı altında madde 35.’ de “İnsan deneklerini içeren her araştırma çalışması, ilk deneğin çalışmaya alınmasından önce kamuya açık bir veri tabanına kaydedilmelidir” denmektedir. Uluslararası tıbbi dergi editörleri komitesi (ICMJE) açıkça erişilebilen ve DSÖ klinik deney kayıt platformunun (ICTRP) birincil kayıt sitelerinden herhangi birisine ya da ClinicalTrials.com’a olan kayıtları kabul etmektedir).

    ANALİTİK EPİDEMİYOLOJİK ÇALIŞMALAR

    (KESİTSEL, VAKA-KONTROL, KOHORT)

    (Analitik Epidemiyolojik çalışmalar için araştırma protokolü (tez önerisi) oluşturulmasında ve Tez raporlamasında STROBE rehberinden yararlanılmalıdır. https://www.equator network.org/)

    SİSTEMATİK DERLEME/META-ANALİZ ÇALIŞMALARI

    (Sistematik Derleme-Meta-Analiz çalışmaları için araştırma protokolü (tez önerisi) oluşturulmasında PRISMA-P ve Tez raporlamasında PRISMA rehberlerinden yararlanılmalıdır. https://www.equator-network.org/)

    KALİTATİF/NİTEL ÇALIŞMALAR

    (Kalitatif çalışmalar için tez önerisi oluşturulmasında ve Tez raporlamasında SRQR ve COREQ rehberlerinden yararlanılmalıdır. https://www.equator-network.org/)

    Giriş Yap Lokman Hekim Online