• TR | EN
  • Tarih: 13.04.2023

     

    LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ

     2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

    BAHAR YARIYILI

    ÇEVRİMİÇİ (ONLINE) ARA SINAV KURALLARI

      2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı, Bahar Döneminde Çevrimiçi (Online) olarak yapılacak olan Ara Sınavlarda uyulması gereken kurallar aşağıda yer almaktadır. Sınavların güvenli ve sorunsuz olarak yürütülmesi açısından kuralların tarafınızdan dikkatlice okunması ve kurallara uygun davranılması zorunluluk olup, sorumluluk öğrencinin kendisine aittir. LÜTFEN HER BİR MADDEYİ DİKKATLE OKUYUNUZ   Bu kurallar Lokman Hekim Üniversitesi Yönetim Kurulu Tarafından belirlenerek karara bağlanmıştır.   Gerekli donanım ve teknik işlemler hakkında önemli bilgiler;  
    1. Çevrimiçi (online) sınavlar Kurumsal Eğitim Yönetimi ve Planlama Sistemi (KEYPS) Güvenli SınavModülü üzerinden gerçekleştirilecektir.
    2. Çevrimiçi sınavoturumlarına sadece bilgisayarlar üzerinden erişim sağlanabilecektir. Cep telefonu, tablet, vb. mobil cihazlar üzerinden sınav oturumlarına giriş yapılamayacaktır.
    3. Çevrimiçi sınavoturumlarına sadece Google Chrome tarayıcısı ile giriş yapılabilecektir. Diğer tarayıcılar (Explorer, Edge, Opera, Mozilla, Safari vs.) üzerinden kesinlikle giriş yapılmamalıdır.
    4. Çevrimiçi sınavuygulaması için kullanılacak bilgisayar tarayıcısının Google Chrome 81 ve üzeri bir versiyona sahip olması gerekmektedir (Bknz. Google Chrome Sürüm Ayarlama Görseli).
    5. Çevrimiçi sınavuygulaması için kullanılacak bilgisayara ait ekran çözünürlük değerinin 1400 ve altı bir değere sahip olması gerekmektedir (Bknz. Ekran Çözünürlüğü Ayarlama Videosu).
    6. Çevrimiçi sınavuygulamasına giriş yapılmadan önce bilgisayarda bulunması muhtemel antivirüs programları devre dışı bırakılmalıdır.
    7. Çevrimiçi sınavuygulamasına giriş yapılmadan önce bilgisayarda bulunması muhtemel e-posta, WhatsApp, Snapchat, Twitter, Instagram vb. bildirimler ayarları kapalı konuma getirilmelidir.
    8. Çevrimiçi sınavoturumuna giriş esnasında mutlaka kamera ve mikrofon erişim izinleri verilmelidir. Kamera ve mikrofon donanımına sahip olmayan hiçbir bilgisayar ile sınav uygulamasına giriş yapılamayacaktır.
    9. Çevrimiçi sınavoturumuna giriş esnasında bilgisayar ekran paylaşımına mutlaka izin verilmelidir. Ekran paylaşımı yapılırken “Tüm Ekran (Entire Screen)” seçilmelidir.
      Çevrimiçi sınav esnasında;
    1. Çevrimiçi sınavuygulamasına giriş yapılmadan önce fotoğraflı Öğrenci Kimlik Kartı, T.C. Kimlik Kartı, Ehliyet, Pasaport, tanıtıcı belgelerin mutlaka hazır bulundurulması gerekmektedir. Çevrimiçi sınav uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, fotoğraflı tanıtıcı kimlik kartlarının tamamı görünecek şekilde kameraya 5 saniye gösterilmesi gerekmektedir. Kimlik kontrolü aşamasını tarif edildiği şekliyle tamamlamayan öğrenciler sınav oturumundan çıkarılacaktır.
    2. Öğrencilerin sınava gireceği odada yalnız olmaları gerekmektedir, sınav esnasında odada birilerinin konuşması ya da öğrencinin birileriyle konuşması yasaktır. Üniversitemizde eğitim görmekte olan yabancı uyruklu öğrencilerin, sınav esnasında kendi dillerinde konuşmaları yasaktır.
    3. Öğrencilerimizin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde kendileriyle paylaşılan “KVKK Aydınlatma Metni” ni çevrimiçi sınavlara başlamadan önce onaylaması gerekmektedir (Bknz. LHÜ KKV Aydınlatma Metni).
    4. Çevrimiçi sınavsüresi boyunca öğrenci görüntüsü, sesi ve sınav oturumu ekran görüntüsü eş zamanlı olarak izlenecek ve kayıt altına alınacaktır. Gerek duyulması halinde, ilgili kayıtlar sınav sonrasında tekrar izlenebilecektir.
    5. Sınavlarda öğrencinin sınav süreçleri, eğitim gördüğü programın belirlenen öğretim elemanları tarafından, ekran üzerinden gözetmenlik sistemi ile canlı olarak izlenecektir. Gözetmen öğrencilerin kural dışı davranışlarını sınav sırasında not edebilecek, bu notlara gerektiği durumda başvurularak kanıt niteliğinde değerlendirecektir.
    6. Ses, görüntü ve ekran paylaşım görüntüsü yanı sıra öğrenci tarafından gerçekleştirilen bütün eylemler de sistem tarafından log kaydı şeklinde kayıt altına alınacaktır.
    7. Çevrimiçi sınavoturumuna giriş yapan öğrencilerin kamera görüntülerini yüzlerinin tamamını ve karşı cepheden gösterecek şekilde konumlandırmaları gerekmektedir. Kamera görüntüleri yan profilden olan ve/ veya yüzlerinin belli bir bölümü görünmeyen öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacaktır.
    8. Öğrencilerin sınav için hazırlanmaları sırasında, odanın ışığının aydınlık olduğundan emin olmaları, cam/ pencere önü gibi arkadan ışık vurarak öğrencinin yüzünün görünmesini engellemeyecek şekilde oturmaları Sınav gözetmeni, öğrencinin yüzünü göremez ve kimliğini tanımlayamazsa kopya girişimi olarak değerlendirebilir ya da sınavdan çıkarabilir.
    9. Sınav sırasında kulaklık ve kapüşon takılması kesinlikle yasaktır.
    10. Sınavoturumunun başlangıç zamanını takip eden 10 dakika içerisinde çevrimiçi sınav uygulamasına giriş yapılabilecektir. Belirtilen süre içerisinde sınav oturumuna katılan öğrenciler için ek süre verilmeyecektir. Çevrimiçi sınav oturumları bütün öğrenciler için ilgili sınava yönelik olarak belirlenen süre zarfında tamamlanacaktır.
    11. Çevrimiçi sınavuygulamasının ilk 10 dakikasının ardından hiçbir öğrenci sınav oturumuna giriş yapamayacaktır.
    12. Çevrimiçi sınavuygulaması sırasında ses, görüntü ve ekran paylaşımı erişimi kesinlikle duraklatılmamı veya tamamen kapatılmamalıdır. Bu türden bir eylemde bulunanların sınav oturumları sistem tarafından otomatik olarak sonlandırılacaktır.
    13. Çevrimiçi sınavuygulaması sırasında ekran penceresi kapatılmamalı, küçültülmemeli, tam ekrandan modundan çıkılmamalı, bildirimler kesinlikle açılmamalı ve/veya başka bir ekran sekmesine (penceresine) geçiş yapılmamalıdır. Bu türden bir eylemde bulunanların sınav oturumları sistem tarafından otomatik olarak sonlandırılacaktır.
    14. İlgili derse ait sınav oturumları bütün öğrenciler için aynı sorulardan oluşacaktır. Sistem sınavsorularının yerlerini ve cevap seçeneklerini karıştırarak öğrenciye özel bir sınav oturumu hazırlayacaktır.
    15. Sınavoturumundaki her soru sahip olduğu zorluk derecesi göz önüne alınarak, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenecek bir çözüm süresine sahip olacaktır. Sorular için belirlenen süreler sınav oturum ekranında öğrenci tarafından görülecektir. Belirlenen süre zarfında çözülmeyen sorular sistem tarafından otomatik olarak ilerletilecektir.
    16. Belirlenen süreden daha kısa bir sürede cevaplanan sorulardan arta kalan süre bir sonraki soruya eklenmeyecektir. Her soru kendine ait süre içerisinde çözülebilecektir.
    17. Sınavoturumunda, öğrenci veya sistem tarafından ilerletilmiş olan hiçbir soruya geri dönüş sağlanamayacaktır.
    18. Yanlış verilen cevaplarındoğru cevaplanmış sorulara herhangi bir etkisi olmayacaktır.
    19. Herhangi bir seçenek işaretlemesi yapılmayan veya cevap verilmeyen sorular boş bırakılmış olarak kabul edilecektir.
    20. Sınavoturumundaki sorulardan biri veya daha fazlası ile ilgili herhangi bir hata olduğu düşünülüyor ise rastgele bir seçenek işaretlenerek soru ilerletilmelidir. İlgili soruya ait itiraz, sınav bitimini takiben resmi bir dilekçe ile dersin sorumlu öğretim elemanına yapılmalıdır.
    21. Sınavkurallarının bir veya daha fazlasına aykırı davrandığı eş zamanlı görüntü, ses ve ekran paylaşımı takibi ile tespit edilen öğrencilerin sınav oturumları anlık olarak iptal edilecektir. Bu durumda olan öğrencilerin “kopya girişiminde” bulunduğu kabul edilecek ve disiplin soruşturması yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği yasal işlemler başlatılacaktır.
    22. Sınavoturumunda yer alan bütün soruların her hakkı Lokman Hekim Üniversitesi’ne aittir. Sınav sorularının tamamının veya bir kısmının Lokman Hekim Üniversitesi’nin yazılı izni olmadan; kopyalanması, fotoğrafının çekilmesi veya herhangi bir yolla çoğaltılması, yayınlanması ya da kullanılması vb. yasaktır. Bu yasağa uymadığı tespit edilen kişi veya kuruluşlar hakkında yasal işlemler başlatılacaktır.
    23. Beklenmedik bir durum ile karşılaşıldığında (elektrik, internet kesilmesi veya tarayıcıda problem oluşması vb.)çevrimiçi sınav oturumunda süreci takip eden KEYPS Koordinatörüne e-posta yoluyla bilgi verilmelidir. Fakülte/ Bölüm/ Programlardan sorumlu KEYPS Koordinatörlerinin iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır. KEYPS Koordinatörlerine yapılacak olan bildirimlerde, öğrenci adı- soyadı, öğrenci numarası, fakülte/ bölüm/ program adı ve yaşanılan problem açık bir şekilde belirtilmelidir (Bknz. KEYPS Koordinatörleri).  
    24. KEYPS Koordinatörleri tarafından yapılan log kayıt incelemelerinin uygun görülmesi halinde, dersin sorumlu öğretim elemanının onayı da alınarak öğrenciye bir defaya mahsus olmak koşuluyla ikinci bir oturum giriş hakkı verilebilecektir. Tekrar giriş hakkı verilen öğrenci sınavına kaldığı sorudan başlayarak belirtilen süre dahilinde devam edebilecektir.
    25. Sınavı bir nedenle sonlanan ve tekrar giriş yapamayan öğrencilerin geçerli mazeretleri olması durumunda KEYPS Koordinatörleri tarafından yapılacak değerlendirmeler ve üniversite yönetimi tarafından alınan kararlar doğrultusunda uygun bulunması halinde, bu öğrencilerin yapacakları mazeret sınav başvurusu sonrasında mazeret sınavlarına girmeleri sağlanabileceklerdir.
    26. Ankara’da ikamet eden ve bilgisayara erişimi olmayan öğrencilerimiz için Üniversitemizin bilgisayar laboratuvarı çevrimiçi sınavlar için kullanılabilir durumdadır. Bilgisayar laboratuvarını kullanmak isteyen öğrencilerimizin sınav takvimine göre randevu oluşturulması için keypsdestek@lokmanhekim.edu.tr e-posta adresine e-posta atmaları gerekmektedir.
    Sınavlarınızda hepinize başarılar dileriz. Sevgilerimizle, Lokman Hekim Üniversitesi   Ek 1. Google Chrome Sürüm Ayarlama Görseli Ek 2. Ekran Çözünürlüğü Ayarlama Videosu Ek 3. LHÜ KVKK Aydınlatma Metni Ek 4. LHÜ KEYPS Koordinatörleri  
    Giriş Yap Lokman Hekim Online