

Ebelik Yüksek Lisans (Tezli )
Genel Bilgiler
Ebelik Yüksek Lisans Programı, Ebelik Anabilim Dalı uzmanlık alanlarından biridir. Yönetmelikte tanımlanan şekliyle uzman ebe; ebelik anabilim dalında lisansüstü eğitim almış ebedir. Ebelikte Yüksek Lisans Programı YÖK Yürütme Kurulu kararına göre 08.12.2021 tarihinde açılmıştır.. Programın öğretim dili Türkçe olmakla birlikte, eğitim sürecinde yabancı dilde (İngilizce) kaynaklar da kullanılmaktadır. Program Ebelik alanında uzman öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Programın öğretim dili Türkçe olmakla birlikte, eğitim sürecinde yabancı dilde (İngilizce) kaynaklar da kullanılmaktadır. Programa her yıl ortalama 10 öğrenci kabul edilmektedir.
Kazanılan Derece
Ebelik alanında Yüksek Lisans Derecesi
Kabul ve Kayıt Koşulları
Önerilen programa öğrenci başvuruları, giriş sınavları (yazılı / mülakat), genel başarı puanının hesaplanması ve öğrencilerin yerleştirilmesi Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönergesi doğrultusunda yapılır. Ayrıca her başvuru döneminden önce ilgili anabilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile başvuran öğrencilerde aranan özel koşullar, giriş sınav yeri ve tarihi belirlenir, başvuru öncesi ilan edilir.
Önerilen programa üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren sağlık bilimleri fakültesi ebelik bölümü, sağlık yüksekokulu ebelik bölümünden mezun olan öğrenciler başvurabilir. Yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk veya yabancı uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından (YÖK) alacakları denklik ya da tanıma belgesine sahip olmaları gerekir.
Önerilen programa yapılacak başvurularda 55 ten az olmamak koşuluyla Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES (SAY/EA) puanına sahip olmak gerekir.
Başvuru koşullarını taşıyan öğrenciler bilimsel değerlendirme sınavına ( yazılı ve/veya mülakat) alınır.
Genel başarı notunun hesaplanması ALES puanı, Lisans mezuniyet not ortalaması ve Bilimsel değerlendirme sınavının sonuçları göz önünde bulundurularak yapılır. Genel başarı notu sıralamasına göre belirtilen kontenjan dahilinde öğrenci kesin kayıt hakkı kazanır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Ebelikte lisans diplomasına sahip olmak
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Ebelik Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olabilmek için öğrencinin en az 21 kredi ve 120 AKTS’yi tamamlaması, gerekir (En az yedi ders, seminer dersi ve tez çalışması). Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı / başarısız şeklinde değerlendirilir. Başka programdan geçiş yapan veya özel öğrenci olarak ders alan öğrencilerin aldıkları derslerin kredi transferi yapılırken mevcut programda alınması gereken toplam kredinin yarısından fazla olmasını alması gerekmektedir. Danışmanın uygun ve gerekli görmesi halinde diğer programlardan ders de seçilebilir. Öğrencilerin ders başarı durumlarının değerlendirilmesinde ‘Lokman Hekim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ esas alınır.
Programın Amacı
Ebelik yüksek lisans programının amacı özelde kadın, çocuk sağlığı, genelde aile ve toplum sağlığını koruma ve geliştirme amacına uygun ileri uzmanlık bilgi ve becerisiyle uygulayabilen ebeler yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda programdan mezun olan öğrencilerin; araştırma, eleştirel ve analitik düşünme, problem çözme, bağımsız karar verebilme, güncel bilimsel bilgiyi ve teknolojiyi takip etme, sorumluluk alma ve hesap verebilme, liderlik , profesyonel değerler ve etik duyarlılığa sahip olma gibi temel niteliklerin geliştirilmesi beklenmektedir.
Program Yeterlilikleri (Kazanımlar)
Program yeterlikleri EUÇEP’de (Ebelik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı, 2016 ) yer alan 11 temel alandan oluşturulmuştur;
· Ebeler kadın, yenidoğan, çocuk ve ailelere kaliteli, kültürel farklılıklara duyarlı hizmet sunabilmek için obstetri, jinekoloji, neonatoloji, sosyal bilimleri halk sağlığı ve etik konularında gerekli bilgi ve beceriye sahiptir.
· Ebeler topluma; sağlıklı aile yaşamı, planlı gebelikler ve pozitif (olumlu) ebeveynliği desteklemek için kültüre duyarlı ve kaliteli sağlık eğitimi ve hizmetleri sunar.
· Ebeler, gebelik döneminde sağlığın korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi için düzenli izlem ve takip yapar. Risklerin erken tanılanması, tedavinin sürdürülmesi ve risk durumunda gebelerin sevkini de içeren kaliteli doğum öncesi bakım hizmeti sunar.
· Ebeler travay ve doğumda (doğum sırasında) kültüre duyarlı, kaliteli hizmet sunar, hijyenik koşullarda güvenli ortam sağlar. Kendi sorumluluğunda doğum yaptırır, acil ve riskli durumlarda uygun yaklaşımda bulunur.
· Ebeler, kapsamlı ve kaliteli postpartum bakım sunar. Kadın ve ailesi için kültürel farklılıklara duyarlı yaklaşım içinde postpartum döneme adaptasyonu sağlar.
· Ebeler doğum sonrası sağlıklı bebekler için nitelikli, yenidoğan bakımı verebilecek gerekli bilgi ve beceriye sahiptir.
· Ebeler, gebeliğin sonlandırılması ya da kaybı durumunda ulusal protokollere uygun biçimde bireyselleştirilmiş, kültürel farklılıklara duyarlı hizmet sağlar.
· Ebeler, alanlarıyla ilgili sürekli eğitim faaliyetlerini mezuniyet öncesi ve sonrası sürdürür.
· Ebeler, alanlarıyla ilgili konularda araştırmalara katılır, projelerde görev alır ve kanıta dayalı araştırma sonuçlarının hayata geçmesi için çalışır.
· Ebeler hizmet verdikleri alanlarda kadına ve aileye danışmanlık yapar.
· Ebeler kadınlarla birlikte oldukları her alanda organizasyon yapabilir.
İstihdam Olanakları
Ebelik yüksek lisans programından mezun olan öğrenciler kamu ya da özel sağlık kurumlarının kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde uzman klinik ebesi sorumlu ebe, yönetici ebe, eğitim biriminde ebe olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra Özel Gebe Eğitim Sınıfı ya da Doğuma Hazırlık Sınıfları’nda ve Aile Sağlık Merkezleri’nde çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümlerinde akademik kadrolarda çalışma şansı da yüksektir. Ebelik bölümlerinde, Hemşirelik Fakültelerinde akademik kadrolarda çalışma şansı da yüksektir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ebelik Tezli Yüksek Lisans programından mezun olan öğrenciler gerekli diğer koşulları karşıladığında doktora programlarına başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl sonunda her ders için Ders başarı notu verilir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar, proje, laboratuvar ve benzeri çalışmaları) ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Program derslerinin en az 2,50 genel not ortalaması ile en çok iki yılda başarıyla tamamlanması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Ebelik Tezli Yüksek Lisans programından öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması asgari 120 AKTS kredisini sağlaması, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.50 olması gerekmektedir. Tezli yüksek lisans programında bir öğrenci derslerini tamamladıktan sonra alanı ilgili bir tez hazırlama, tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Öğrencinin mezuniyet tarihi yüksek lisans tezinin kabul edildiği tez sınavı tarihidir.
Çalışma Şekli
Çalışma şekli tam zamanlıdır. Gerekli durumlarda ders ve sınavlar, hafta içi mesai saatleri bitiminden sonra ve/veya cumartesi ve pazar günlerinde de yapılabilir.
Program Sorumlusu ve İletişim
Doç.Dr. Didem ŞİMŞEK KÜÇÜKKELEPÇE
e-mail: didem.simsek@lokmanhekim.edu.tr