• TR | EN
  • Helal Ürün Geliştirme Yüksek Lisans (Tezsiz)

    Genel Bilgiler

    Helal Ürün Geliştirme Tezsiz Yüksek Lisans Programı, 21 Temmuz 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan karar ile uygun bulunarak, Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmıştır. Program sağlık bilimleri, gıda mühendisliği ve ilahiyat alanında uzman öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, Helal ürün ve hizmetler konusunda özel sektör ya da kamuda halen çalışmakta olan ve alanında uzman kişiler de Lokman Hekim Üniversitesi misafir öğretim üyesi olarak görevlendirilmekte ve destek alınmaktadır. Öğretim dili Türkçedir.

    Kazanılan Derece

    Helal Ürün Geliştirme alanında Tezsiz Yüksek Lisans Derecesi

    Kabul ve Kayıt Koşulları

    Tezsiz yüksek lisans programına, yazılı ve/veya sözlü sınav yapılarak öğrenci alınır. Programa alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir.

    Programa tıp, diş, eczacılık, veterinerlik, sağlık bilimleri, mühendislik, ilahiyat, iktisadi ve idari bilimler, işletme ve turizm fakülteleri vb. sağlık, fen ve sosyal bilimlerle ilişkili fakültelerden mezun olanlar başvurabilirler.

    Tezsiz yüksek lisans programları yürütülen programlara öğrenci kabulünde ALES ve yabancı dil puanı aranmaz.

    Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

    Tezsiz yüksek lisans programı derslerinin en az 2,50 genel not ortalamasının tamamlanması gerekir. Ayrıca başarılı olabilmesi için danışman onayı almış olan tezsiz yüksek lisans proje dersinden başarılı olması gerekir. Başarılı olan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

    Programın Amacı

    Helal ürün ve Hizmetler konusunda ilgisi olan lisans mezunlarının kendini geliştirmesi ve Helal Ürün Belgelendirme faaliyetleri kapsamında görev alabilecek uzmanların yetiştirilmesi ve/veya mesleki yeterliliklerinin yükseltilmesini amaçlamaktadır.

    Program Yeterlilikleri (Kazanımlar)
    1. Helal Ürün Geliştirme alanında disipline özgü eğitim ile kazandıkları kuramsal ve uygulamalı bilgileri çalıştığı alanlara aktarabilme becerisi kazanır.

    2. Helal Ürün Geliştirme alanındaki problemleri saptama, analitik yöntemlerle çözümleme, güncel literatür ile inceleme ve değerlendirme becerisi kazanır.

    3. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası plan ve politikalara yön verecek çalışmalarda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme ve değerlendirebilme becerisi kazanır.

    4. Sahip olduğu bilgi ve becerileri meslektaşlarının gelişimi için kullanır.

    5. Bilimsel yayın takip etme, yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır.

    6. Öğrenim süresince ve sonrasında ulusal ve/veya uluslararası düzeyde yaşam boyu öğrenme bilinci ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır.

    İstihdam Olanakları

    Diğer lisans şartlarını karşılamak kaydı ile;

    • Helal yetkin otorite kuruluşlarında (DİB, HAK, TSE ve Üniversitelerde) Helal konularında Teknik Uzman 

    • Gıda/Kozmetik/Kimyasal Maddeler/Katkı Maddeleri/Gıda Takviyeleri/Ambalaj ve Ambalaj Malzemeleri vb. üretim sektörlerinde helal alanına yönelik ürün geliştirmede Araştırıcı ve Geliştirici 

    • Akredite helal uygunluk belgesine sahip kuruluşlarda helal ürün üretim süreçlerinin iyileştirilmesinde ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında Araştırıcı ve Geliştirici/Teknik Uzman/ Danışman

    • Eğitim ve Araştırma Kurumlarında helal ürün konusunda Araştırıcı ve Eğitici

    • Helal uygunluk değerlendirme kuruluşları faaliyetlerinde Teknik Uzman

    Ölçme ve Değerlendirme

    Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl sonunda her ders için ders başarı notu verilir.  Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar, proje, laboratuvar ve benzeri çalışmaları) ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Program derslerinin en az 2,50 genel not ortalaması ile en çok iki yılda başarıyla tamamlanması gerekir.

    Mezuniyet Koşulları

    Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıtlı bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için Lokman Hekim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir. Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması, asgari 90 AKTS kredisini sağlaması gerekir.

    Program Sorumlusu ve İletişim

    Prof. Dr. Mete Köksal

    Helal Ürün Araştırma ve Geliştirme Ana Bilim Dalı Başkanı

    E-mail: mete.koksal@lokmanhekim.edu.tr

    Tel: 444 8 548, Dahili:61114


    Giriş Yap Lokman Hekim Online