

Ortopedik patolojilere sahip bireylerin ülkemizdeki görülme sıklığı, son yıllarda hızla gelişen sağlık teknolojisi, bu gelişimin getirdiği ortopedik hastalıkların tedavisindeki değişimler, diğer bir yandan insanların yükselen yaşam beklentileri ve uzayan yaşam süresi ortopedik rehabilitasyona olan ihtiyacı daha da artırmaktadır. Bu nedenle rehabilitasyon sürecinin özellikle ortopedi alanında eğitim almış ve bu alanda özelleşmiş fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilmesi rehabilitasyonun başarısını arttırmak açısından oldukça önemlidir.
Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, güncel tedavi yaklaşımlarını takip edip rehabilitasyon sürecini hastaya uygun olarak şekillendirerek, anabilim dalının prensipleri doğrultusunda fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki profesyonel hizmeti kaliteli bir biçimde sunabilecek fizyoterapistler yetiştirmek için eğitim, uygulama ve araştırma konusunda nitelikli alt yapı oluşturma hedefi sunmaktadır.
Sağlık bilimleri, fizyoterapi ve rehabilitasyon bilim alanı ve teknolojideki ilerlemeler ve çeşitli etkenler ile oluşan toplumsal ihtiyaçlar fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında da sürekli gelişimi beraberinde getirmektedir. Toplumun değişen ve gelişen ihtiyaçları doğrultusunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun eğitim açısından evrensel düzeye ulaşmış, yeterli ve yetkin, kaliteli hizmet anlayışı içinde ulusal ve uluslararası ölçekte edindiği bilgi ve becerilerin yanı sıra ileri teknolojiyi etkin biçimde kullanabilen, bilimsel gelişmeleri izleyerek mesleki ve akademik alana aktarabilen, sorgulayıcı ve araştırıcı fizyoterapistler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Temel Fizyoterapi Rehabilitasyon Anabilim Dalı, küresel sürdürülebilir kalkınma amaçları içerisinde yer alan sağlık ve kaliteli yaşam ile nitelikli eğitimin geliştirilmesi doğrultusunda bilim ve teknolojik gelişimi izleyerek, anabilim dalının prensipleri doğrultusunda fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki profesyonel hizmeti kaliteli bir biçimde sunabilecek fizyoterapistler yetiştirmek için eğitim, uygulama ve araştırma konusunda nitelikli alt yapıyı oluşturmak; fizyoterapi ve rehabilitasyon alanının gelişen, dönüşen, yenilenen bilimsel alanlarının oluşumu için zemin hazırlamak hedefini gütmektedir.
Nörolojik hastalıkların genellikle kalıcı özür ve engellere neden olduğu ve yaşam boyu devam ettiği görülmektedir. Küresel sürdürülebilir kalkınma amaçları içerisinde yer alan sağlığın ve kaliteli yaşamın geliştirilmesi doğrultusunda özürlülüğün azaltılması, bağımsızlığın ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik bilincin artması nörolojik fizyoterapi alanında eğitim görerek mezun olmuş fizyoterapist ihtiyacının karşılanması için çözüm arayışlarının artmasına neden olmaktadır.
Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, fizyoterapistlerin eğitim ihtiyaçlarına cevap verebilmek, alana özel bilgi, beceri ve yeterliklerle donanmış mezunlar yetiştirebilmek, akademik çalışmalara ortam yaratabilmek ve alanın gelişimine katkıda bulunabilmek amacıyla oluşturulması planlanmaktadır. Ayrıca anabilim dalının bir diğer amacı, nöroloji alanında multidisipliner, araştırıcı, sorgulayıcı ve kanıta dayalı uygulama becerisi edinilmesine imkân sağlamak; bilgiye erişme, bilgileri değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazandırmak; alanında eğitim açısından evrensel düzeye ulaşmış, ulusal ve uluslararası ölçekte bilgili, aydın, yeterli ve yetkin mezunlar yetiştirmektir.
Pediatrik fizyoterapi ve rehabilitasyon doğumdan 18 yaşına kadar, konjenital veya edinsel fonksiyonel yetersizliği olan çocuklara; fonksiyonel seviyelerini ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarını maksimum düzeye çıkarmak amacıyla uygulanmaktadır.
Pediatrik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nın amacı, çocuğun fizyolojik anatomik ve çevresel kısıtlılıkları içerisinde, çocuğun gelişimsel ihtiyaçları göz önüne alınarak özel rehabilitasyon programları planlamak, diğer fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinin entegrasyonu ile rehabilitasyonda bütüncül bir yaklaşım benimsemek, lisans düzeyindeki aday fizyoterapistlere yetkin ve etkili klinik uygulama becerisi kazandırmak ve lisansüstü düzeyde yüksek lisans ve doktora eğitiminde özelleşme alanı sağlayarak bu alanda özelleşmiş fizyoterapist ve akademisyenlerin yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.
Kardiyopulmoner rehabilitasyon, kardiyovasküler ve solunum sistemleriyle ilgili hastalıkların yönetiminde önemli bir rol oynar. Bu alandaki rehabilitasyon programları, hastaların yaşam kalitesini artırmak, semptomların yönetilmesine yardımcı olmak, egzersiz kapasitesini artırmak, yorgunluğu azaltmak, nefes darlığını kontrol altına almak ve hastalığın ilerlemesini engellemek için tasarlanmıştır.
Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nın kurulması ile, toplumun değişen ve gelişen ihtiyaçları doğrultusunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun eğitimi açısından evrensel düzeye ulaşmış, yeterli ve yetkin, kaliteli hizmet anlayışı içinde ulusal ve uluslararası ölçekte edindiği bilgi ve becerilerin yanı sıra ileri teknolojiyi etkin biçimde kullanabilen, bilimsel gelişmeleri izleyerek mesleki ve akademik alana aktarabilen, sorgulayıcı ve araştırıcı fizyoterapistler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Dünya’da ve ülkemizde yaşam süresi uzamakta ve yaşlı nüfus oranı giderek artmaktadır. Bu durum 65 yaş üstü bireylere yönelik birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulmasında özelleşmiş sağlık profesyonellerine olan ihtiyacı artırmaktadır.
Geriatrik Fizyoterapi Anabilim Dalı’nın amacı, sağlıklı yaşlanma, yaşlılarda yaşam kalitesini artırma, düşmeyi önleme, yaşlanmanın neden olduğu fonksiyonel kayıpları giderme üzerine rehabilitasyon uygulamaları, sosyal sorumluluk ve hizmet projeleri, bilimsel araştırmalar ve akademik çalışmalar yürütebilecek yeterli ve yetkin mezunlar yetiştirmektir.