• TR | EN
  • T.C.

    LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ

    TÜRKÇE HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

    (Lokman Hekim Üniversitesi Senatosu’nun 6 Temmuz 2021 tarihli toplantısında kabul edilmiş, 30 Kasım 2021, 23 Ağustos 2023 ve 31 Temmuz 2024 tarihli toplantılarında revize edilmiştir.)

     

    BİRİNCİ BÖLÜM

    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

    Amaç

    MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe hazırlık programı ile Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik açılacak Türkçe kurslarına ilişkin esasları belirlemektir.

    Kapsam

    MADDE 2- (1) Bu yönerge; Lokman Hekim Üniversitesi Dil Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde öğrenim görmek isteyen ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine uygulanacak Türkçe hazırlık programı ile Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik Türkçe kurslarına ilişkin eğitim-öğretim esasları, öğrenci/kursiyer kayıt ve kabul şartları, kurs ve sınav ücretleri ile sınav ve değerlendirme faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.

    Dayanak

    MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ve Lokman Hekim Üniversitesi Dil Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    MADDE 4- (1) Bu yönergede adı geçen;

     

    a)      ADP: Avrupa Dil Portfolyosunu,

    b)     Çerçeve Programı (CEFR): Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programını,

     

    c)      DİLMER: Lokman Hekim Üniversitesi Dil Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

    ç) Hazırlık Eğitimi: Öğrenim dili tamamen Türkçe olan veya kısman yabancı dil olan programlarda öğrencinin devam etmek zorunda olduğu Türkçe dil eğitimini,

    d)     KAS: Kur Atlama Sınavını,

     

    e)      Kursiyer: Lokman Hekim Üniversitesi öğrencileri dışında Merkezde açılan Türkçe dil kurslarına kayıt yaptırmış kişiyi,

    f)         Merkez: Lokman Hekim Üniversitesi’ne bağlı Dil Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezini,

    g)     Mütevelli Heyeti: Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

    ğ) Öğrenci: Lokman Hekim Üniversitesine kayıtlı ve Türkçe yeterliği olmayan öğrenciyi,

    h)      Program: Eğitim-öğretim süresi iki sömestr olarak düzenlenmiş toplam 960 saat süreli “Temel Düzey A1/A2”, “Orta Düze B1/B2” ve “İleri Düzey C1” seviyesindeki kur alanlarını,

    ı) Seviye Belirleme Sınavı: Öğrencinin hazırlık sınıfı eğitimine hangi düzeyden devam edeceğini belirleyen sınavı,

    i)    Yeterlik/Sertifika Sınavı: Lokman hekim Üniversitesi öğrencileri dışında merkeze başvuran adayların Türkçe dil yeterliliğini sertifikalandırmak için yapılan sınavı,

    j)       Yönetim Kurulu: Lokman Hekim Üniversitesi Dil Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,

    k)      YTB: Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığını,

     

    l)       Yıl sonu başarı puanı: Öğrenci ve kursiyerlerin Türkçe hazırlık programı sonunda, C1 kuru dışındaki kur puanlarının ortalamasının 40% ile C1 yeterlik sınav puanının 60%’ının toplanmasıyla elde edilen puanı,

    ifade eder.

    İKİNCİ BÖLÜM

    Eğitim ve Öğretim ile İlgili Esaslar

     

    Eğitim-öğretim programının amacı

    MADDE 5- (1) Lokman Hekim Üniversitesi Dil Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen Türkçe hazırlık eğitim-öğretiminin amacı, Üniversitede eğitim dili Türkçe olan bir bölüme/programa kayıt yaptıran ancak Türkçe muafiyet koşullarını yerine getirmemiş ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilerin bu eğitimi tamamladıklarında Türkçe yeterliğini kazanmış olmalarını sağlamaktır.

    (2)      Lokman Hekim Üniversitesi Dil Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Türkçe kurslarının amacı kursiyerlere, okuduğunu ve duyduğunu kavrayabilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini kültürel ve sosyal hayatta yeterince ifade edebilme becerisini kazandırmaktır.

    (3)      Dil hazırlık eğitim-öğretimi, yukarıda belirtilen amaca uygun olarak CEFR çerçevesinde verilir.

    Kabul ve kayıt şartları

    MADDE 6- (1) Eğitim-öğretim yılı başında Türkçe yeterlilik koşulu olan ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptırmış uluslararası öğrenciler ile YTB veya benzer kurum ve kuruluşlarca DİLMER’e yönlendirilen uluslararası ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri eğer Türkçe muafiyet koşullarını yerine getirmemişlerse Türkçe Hazırlık Programı’na başlarlar.

    (2) Türkçe öğrenmek isteyen kursiyerler, istenilen belgelerle birlikte gerekli başvuru formu doldurarak kayıt olabilirler. Kursiyerlerin kayıtları Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve web sayfasında ilan edilen esaslara göre yapılır.

    (3)           Üniversite dışından gelen kursiyerler, çevrim içi veya şahsen başvurarak istedikleri tarihteki bir kursa ön kayıtlarını yaptırabilirler.

    (4)           Yapılan kurs veya sınav başvuruları, DİLMER’in ilgili birimleri tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

    (5)           Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.

    (6)           DİLMER’in düzenlediği kurslara kaydolan kişilere, süreli kursiyer belgesi verilir.

     

    (7)           Devam koşullarına uymayan veya kur sınavlarında iki kez başarısız olan kursiyerlerin yatırdıkları kurs ücretleri iade edilmez.

     

    Sınav ve kurs ücretleri

    MADDE 7- (1) Öğrenciler ve kursiyerlerden alınacak sınav, kurs ve kabul belgesi ücretleri ile öğrencilere ve kursiyerlere yapılacak ücret iadeleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

    (2)            Türkiye bursları ile gelen öğrencilere YTB’nin belirlediği ücret ve saat üzerinden kurs verilir. Bu burs kapsamındaki öğrencilerden hiçbir şekilde ilave herhangi bir ücret alınmaz.

     

    Muafiyet Koşulları

    MADDE 8- (1) Üniversitenin Türkçe yeterlilik koşulu olan programlarına kayıt yaptırmış uluslararası öğrencilerden aşağıdaki muafiyet koşullarından herhangi birini yerine getirenler, zorunlu Türkçe hazırlık programından muaf sayılırlar. Muafiyet koşulları şöyledir:

    a)       Lokman Hekim Üniversitesi Dil Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından her eğitim-öğretim yılı başında yapılan Türkçe muafiyet sınavında en az 70 puan alarak başarılı olmak

    b)      Lokman Hekim Üniversitesi DİLMER tarafından yürütülen Türkçe hazırlık eğitimi sonucunda en az 70 puan alarak başarılı olmak,

    c)       Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği Türkçe Yeterlik Sınavında (TYS) başarılı olduğunu ve Türkçe düzeyinin en az C1 düzeyinde olduğunu gösteren geçerli bir sınav sonuç belgesine sahip olmak.

    ç) Ortaöğreniminin en az son üç yılını öğretim dili Türkçe olan bir ortaöğretim kurumunda (Türkiye ve KKTC’deki liseler ile yurtdışında olup MEB’e bağlı olan liselerde) tamamlayarak mezun olmak veya üniversitelerin öğretim dili Türkçe olan ön lisans, lisans veya lisansüstü programlarından mezun olmak ve bunu belgelemek.

    (2) Bu belgelerin akademik takvimde belirlenen ders ekleme-silme tarihleri bitimine kadar DİLMER Müdürlüğü’ne teslim edilmesi ve bu birim tarafından onaylanması gerekir.

    Eğitim-öğretim programının süresi

    MADDE 9- (1) Türkçe hazırlık eğitimi/ kurs seviyeleri ve süreleri aşağıdaki şekildedir:

     

     

    Kurlar

    Saat

    Seviye

    A1

    180

    Temel

    A2

    180

    Temel

    B1

    180

    Orta

    B2

    180

    Orta

    C1

    240

    Yüksek

     

     

     

    (2)     Yukarıda belirtilen eğitim süreleri, ders içerikleri, ders saatleri ve sınavları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

    (3)   Ara tatil, kur sonlarında Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen tarihlerde yapılır.

     

     

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    Sınavlar ve Başarının Değerlendirilmesi Türkçe yeterlik ve seviye belirleme sınavı

    MADDE 10- (1) Türkçe seviye belirleme sınavı: Ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına kabul edilen öğrencilere; DİLMER tarafından hazırlık sınıfı eğitimine hangi düzeyden başlanılacağının belirlenmesi için seviye tespit sınavı yapılır. Bu sınavdan 70 ve üzeri puan alan öğrenciler Türkçe C1 yeterlik sınavına tabi tutulur. Bu yeterlik sınavından da 70 ve üzeri puan alan öğrenci Türkçe hazırlık eğitiminden muaf sayılır. Seviye tespit sınavdan başarısız olan öğrencilere ise bir defaya mahsus o eğitim-öğretim sürecinde belirlenen Türkçe sınav ücretini ödemesi karşılığında bir sınav hakkı verilir.

    (2)    Bu sınavdan alınan puana göre öğrencinin Türkçe hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı ile yabancı dil hazırlık sınıfında hangi seviyede öğrenim göreceği belirlenir.

    (3)    Sınavda “İleri Düzey-C1” seviyesinde 100 üzerinden en az 70 puan alan ve yıl sonu yeterlik sınavından da başarılı olan öğrenci ilgili Fakülte ve Meslek Yüksekokulundaki öğrenimine başlatılır.

    (4)      Lokman Hekim Üniversitesi öğrencileri dışında merkeze başvurarak Türkçe yeterlik dil seviyesini sertifikalandırmak isteyen adaylar, belirlenen ücretin ödenmesi koşuluyla muhtelif tarihlerde yapılan Türkçe yeterlik/sertifika sınavına girebilir. Sınav

    sonucunda adaylara dil düzeylerine göre sertifika verilir. Türkçe yeterlik ve seviye belirleme sınavı sonucuna göre karşılık gelen dil düzeyi 100 (yüz) üzerinden alınan aşağıdaki ortalama puanlara göre oluşturulur.

     

    Karşılık Gelen

    Dil Düzeyi

    Puan

    Değeri

    A1-Kuru

    00-39

    A2-Kuru

    40-49

    B1-Kuru

    50-59

    B2-Kuru

    60-69

    C1-Kuru

    70-100

     

     

    Ara sınavlar ve kur atlama sınavı

     

    MADDE 11- (1) Her bir kurun içerisinde en az bir ara sınav ve kur sonunda akademik takvimde belirtilen tarihlerde kur atlama sınavı uygulanır. Bu sınavlar 100 üzerinden değerlendirilir. Her kurda ara sınav puanının 40%’ı ile kur atlama sınavından alınan puanın

    %60’ı toplanarak öğrenci ve kursiyerlerin ilgili kur puanı hesaplanmış olur.

    (2)      Sınavlar; öğrencinin okuma-anlama, dinleme-anlama, yazılı anlatım ve sözlü anlatım becerilerini ölçecek biçimde planlanır.

    (3)    Ara sınav veya sınavların değerlendirme esasları Merkez tarafından belirlenir. Kur sonu başarı notu için tüm beceriler %25 oranında eşit olarak hesaplanır. Öğrencilerin kur atlama sınavından başarılı sayılabilmeleri için her bir becerinin toplamı olarak en az 60 puan alınması zorunludur.

    (4)   Dört temel beceriden başarılı sayılabilecek durum aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

     

     

    Dil Becerisi

    En Az

    En Çok

    Okuma-Anlama

    15

    25

    Dinleme -Anlama

    15

    25

    Yazılı Anlatım

    15

    25

    Sözlü Anlatım

    15

    25

    (5)       Öğrenci bir veya daha fazla dil becerisinden geçerli not alamazsa ilgili beceri/ becerilerden tekrar sınav hakkı verilir. Bu sınavda da dil becerisi için yeterli puanı alamayan öğrenci, kur tekrarı yapar. Aynı kurun tekrarında da başarısız olan veya devamsızlıktan kalan öğrencilere ancak bir sonraki eğitim öğretim yılında eğitim planlanır. Hazırlık sınıflarının normal eğitim süresi bir akademik yıl, azami eğitim süresi ise iki akademik yıldır. Zorunlu hazırlık eğitimi kapsamında olan öğrencilerden hazırlık sınıfını iki akademik yıl içinde başarı ile tamamlamayan veya devamsızlıktan kalan öğrencilerin ilişiği kesilir.

    C1 Yeterlik Sınavı ve Yıl Sonu Başarı Notu

     

    MADDE 12- (1) C1 Yeterlik Sınavı Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metnine göre C1 düzeyinde olan Türkçe yeterlik sınavıdır.

    (2)   C1 yeterlik sınavı, öğrencinin okuma-anlama, dinleme-anlama, yazılı anlatım ve sözlü anlatım becerilerini ölçecek biçimde planlanır.

    (3) DİLMER bünyesinde sınavlar yüz (100) tam puan üzerinden değerlendirilir.

    (4)   Öğrenci ve kursiyerlerin Türkçe Hazırlık programı boyunca C1 kuru dışındaki kur puanlarının ortalamasının 40%’ı ile C1 yeterlik sınav puanının 60%’ının toplanarak öğrenci veya kursiyerlerin yıl sonu başarı puanı hesaplanır. Yıl sonu başarı puanı en az 70 olmalıdır.

    (5)    Türkçe hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerin Avrupa Ortak Başvuru Metnine göre C1 düzeyinde dil yeterliğine sahip olduğu kabul edilir ve ilgili öğrenciler C1 düzeyinde DİLMER’den sertifika almaya hak kazanır.

    (6)    Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda yapılan C1 yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrencilere ilave bir sınav hakkı tanınır. Bu sınavda da başarılı olamayan öğrenciler bir sonraki eğitim- öğretim yılının başında gerçekleşecek seviye belirleme sınavına tabi tutulur ve belirlenen seviyeden hazırlık eğitimine devam eder.

    Mazeret sınavı

     

    MADDE 13– (1) Kabul edilebilir ve belgelendirilebilir mazereti nedeniyle sınavlara giremeyen öğrenci mazeretin bitimini takip eden 5 gün içerisinde Yönetim Kuruluna yazılı başvuruda bulunmak zorundadır.

    (2) Mazeret sınavı, haklı ve geçerli mazereti sebebiyle ara sınava katılamayan öğrenciler için talep etmeleri halinde ve yönetim kurulu uygun gördüğü takdirde yapılır. Mazeret sınavlarına ilişkin uygulamada Lokman Hekim Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri geçerlidir. Final sınavı ve bütünleme sınavlarının mazeret sınavı yoktur.

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Çeşitli ve Son Hükümler

     

     

    Devam zorunluluğu ve izin

    MADDE 14- (1) Türkçe hazırlık sınıfında derslere %80 oranında devam zorunludur. Buna göre bir öğrenci veya kursiyer toplam ders saatinin %20’sinden fazlasına girmemişse devamsızlık sebebiyle başarısız olmuş kabul edilir ve kur tekrarı yapar. Bu öğrenci veya kursiyer ara/ kur sınavlarına alınmaz. YTB ve benzeri kurum ve kuruluşlarca merkeze yönlendirilen öğrencilerin devam koşulları, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenir. Bu kurumlar tarafından belirlenen devamsızlık oranı DİLMER tarafından belirlenen orandan daha düşük olmayacaktır.

    (2) Türkçe kurslarına kayıtlı öğrencilerin izinli sayılmaları ve devam durumları ile ilgili işlemler Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.

     

     

    Yaz öğrenimi

     

    MADDE 15- (1) Akademik yıl sonunda başarısız olan öğrenciler için Yönetim Kurulu kararı ile yaz öğrenimi programı düzenlenebilir. Yaz öğrenimine ilişkin uygulama esasları Yönetim Kurulunca belirlenir ve web sayfasında ilan edilir.

     

    Hüküm bulunmayan haller

     

    MADDE 16- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

     

    Yürürlük

     

    MADDE 17- (1) Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme

     

    MADDE 18- (1) Bu Yönerge hükümlerini Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü yürütür.

    Giriş Yap Lokman Hekim Online