

Ergoterapi Yüksek Lisans (Tezli)
Günümüzde, ergoterapi alanında bilimsel ve teknolojik gelişimleri izleyen, eğitim, araştırma ve uygulamalarında üst düzey bilgi, beceri ve tutum kazanmış, bilgilerini klinik ve bilimsel çalışmalarla bütünleştirebilen, sonuçlarını yorumlayabilen, yaşam boyu öğrenmeye devam edebilen, ergoterapi ile ilgili eğitim programlarına katkı verebilen, ulusal ve uluslararası düzeyde uzman ergoterapistlerin yetiştirilmesi gereksinimi giderek artmaktadır. Artan rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Ergoterapi Yüksek Lisans Programı, Ergoterapi veya farklı disiplinlerden gelen öğrencileri bir araya getirerek, Ergoterapi paradigmasını anlayan, yorumlayan, uygulayan ve bu bilgiler ışığında rehabilitasyon alanında çözüm üreten uluslararası seviyede uzman ergoterapistler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Lokman Hekim Üniversitesi, Eegoterapi Tezli Yüksek Lisans Programı, 03.08.2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan karar ile uygun bulunarak Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmıştır. Program alanında uzman öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Öğretim dili Türkçe’dir.
Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans Derecesi ve Bilim Uzmanı Ünvanı
Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans Programı’na öğrenci başvuruları, kabul ve kesin kayıtları, Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönergesi doğrultusunda yapılır. Ayrıca her başvuru döneminden önce Ana Bilim Dalı’nın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile başvuran öğrencilerde aranan özel koşullar, giriş sınav yeri ve tarihi belirlenir, başvuru öncesi ilan edilir
Önerilen programa üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü veya Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ergoterapi Bölümü lisans mezunları başvurabilir. Yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk veya yabancı uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından (YÖK) alacakları denklik ya da tanınma belgesine sahip olmaları gerekir. Programa yapılacak başvurularda 55 ten az olmamak koşuluyla Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES (SAY / EA) puanına sahip olmak gerekir. Başvuru koşullarını taşıyan öğrenciler bilimsel değerlendirme sınavına (yazılı ve/veya mülakat) alınır. Genel başarı notunun hesaplanması ALES puanı, Lisans mezuniyet not ortalaması ve Bilimsel değerlendirme sınavının sonuçları göz önünde bulundurularak yapılır. Genel başarı notu sıralamasına göre belirtilen kontenjan dahilinde öğrenci kesin kayıt hakkı kazanır.
Üniversitede veya diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarında en az bir yarıyıl öğrenim görmüş başarılı öğrenciler, üniversitede yürütülen başka bir lisansüstü programa yatay geçiş yapmak için başvurabilirler. Başvuruların kabul edilebilmesi için; yüksek lisans yatay geçiş öğrenci kontenjanlarının olması, öğrencinin geçiş yapmak istediği lisansüstü programın öğrenci kabul koşullarını sağlamış ve en az bir yarıyıl lisansüstü öğrenim görerek aldığı derslerin her birinden başarılı olması gerekir.
Yatay geçiş için başvuran öğrencilerin kabulü ve intibakları Lokman Hekim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri doğrultusunda gerçekleştirilir.
Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olabilmek için öğrencinin en az 21 kredi ve 120 AKTS’ yi tamamlaması, gerekir (En az yedi ders, seminer dersi ve tez çalışması). Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı ya da başarısız şeklinde değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. 1 AKTS 30 saat iş yüküne eşdeğerdir. Öğrenci, kredi transferi yapılan dersleri olsa bile, bağlı bulunduğu programın gerektirdiği toplam kredinin en az yarısını, kendi programından almak zorundadır. Danışmanın uygun ve gerekli görmesi halinde diğer programlardan ders de seçilebilir. Öğrencilerin ders başarı durumlarının değerlendirilmesinde ‘Lokman Hekim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ esas alınır.
Ergotearapi Tezli Yüksek Lisans Programının amacı,
1. Sürekli eğitim politikasıyla kaliteyi arttırmak amacıyla dört yıllık lisans eğitimi boyunca öğrenilen teorik ve uygulamalı bilgileri derinleştirmek,
2. Mesleki bilgi ve becerilerin ulusal ve uluslararası alan yazınına dayalı bilimsel araştırma ve kanıta dayalı uygulamalarının temellerini öğrenmek,
3. Klinik bilgileri özgün şekilde farklı durumlarda kullanabilme ve farklı ergoterapi rehabilitasyon tekniklerini geliştirebilme yetisi kazandırmak,
4. Rehabilitasyon ve sağlık alanında çalışan diğer profesyonellerle inter- disipliner, multi-disipliner ve trans-disipliner araştırma ve proje geliştirme konularında çalışabilecek donamımı kazandırmak,
5. Mesleki konularda araştırma ve bilgi edinme yollarını, bilgiyi sunmayı, bilgiyi yaymayı, bilgiyi geliştirmeyi ve üzerinde tartışmayı öğretmek,
6. Mesleki uygulama ve araştırmalardan elde edilen sonuç ve deneyimleri ulusal ve uluslararası alan literatürüne katkı verecek şekilde yayınlanmasını sağlamak,
7. Ergoterapi lisans mezunlarının, ülkenin sağlık politikalarının belirlenmesine ve geliştirilmesinde aktif rol alabilecek yeterli ve gerekli donamım ve kaliteye ulaşması konusunda katkıda bulunmaktır.
1. Öğrenim ihtiyaçlarını ve hedeflerini tanımlar, yaşam boyu öğrenmeye devam eder ve kalite geliştirme, mesleki eğitim ve tanıtım programlarına katkı verir.
2. Araştırmalar planlar, projelerde görev alır, uygun istatistik yöntemleri seçerek yaptığı çalışmaların sonuçlarını yorumlar, raporunu yazar ve bilimsel toplantılarda sunar veya yayınlar.
3. Alana özel uygulama ve araştırmaları etik değerleri gözeterek bağımsız olarak yürütür, mesleki bilgi ve becerileriyle sorumluluklarını grup çalışmasına aktarır.
4. Ergoterapi özgü temel ölçme, değerlendirme ve tedavi tekniklerine yönelik kavramsal ve klinik bilimsel gelişmeleri izleyebilir,
5. Toplum sağlığına ve sağlık politikalarına katkıda bulunur, eğitim, koruyucu ve rehabilite edici yaklaşımlar hakkında birey, aile ve toplumu bilinçlendirir.
6. En az bir yabancı dili kullanarak sözlü ve yazılı uluslararası düzeyde mesleki ve akademik çalışmalarda alanıyla ilgili etkin iletişim kurar
Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans Programını bitiren öğrenciler için, özelleştikleri alanlara göre çeşitli istihdam olanakları mevcuttur.Üniversitelerin eğitim kadrolarına destek vermek üzere akademik personel olarak çalışabilecekleri gibi, ulusal ve uluslararası alanda araştırma ve uygulama merkezlerinde, araştırma ve projelerin geliştirilmesi ve yürütülmesinde aktif olarak rol alabilmektedirler. Ayrıca, kamu ve özel hastaneleri, özel eğitim merkezleri, özel eğitim okulları, toplum ruh sağlığı merkezleri ve huzurevlerinde; pediatrik, geriatrik, nörolojik, mesleki, özgül öğrenme güçlüğü, duyu bütünleme, az gören ve el rehabilitasyonu gibi özelleşme alanlarına göre istihdam edilebilirler.
Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrenciler gerekli diğer koşulları karşıladığında ilgili doktora programlarına başvurabilirler.
Yüksek Lisans programına kayıtlı bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için Lokman Hekim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir.
Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans programından öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması asgari 120 AKTS kredisini sağlaması, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.50 olması gerekmektedir. Tezli yüksek lisans programında bir öğrenci derslerini tamamladıktan sonra alanı ilgili bir tez hazırlama, tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Öğrencinin mezuniyet tarihi yüksek lisans tezinin kabul edildiği tez sınavı tarihidir.
Çalışma şekli tam zamanlıdır. Gerekli durumlarda ders ve sınavlar, hafta içi mesai saatleri bitiminden sonra ve/ veya cumartesi ve pazar günlerinde veya çevrimiçi senkronize olarak uzaktan da yapılabilir.
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman
Ergoterapi Bölüm Başkanı
E- Mail: ayse.karaduman@lokmanhekim.edu.tr
Tel: 444 8 548 Dahili: 6403