
Dünya Gıda Günü’nde Üniversitemizden Mesaj: Daha İyi Gıda, Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele
Tarih: 13.10.2025
Daha İyi Gıda, Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele
Üniversitemiz, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) iş birliğiyle 16 Ekim 2025 tarihinde “Daha İyi Gıda ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” temasıyla Dünya Gıda Günü etkinliğini gerçekleştirdi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen program, gıda güvenliği, sürdürülebilir beslenme ve afet dönemlerinde gıda yönetimi konularına odaklanarak katılımcılara küresel farkındalık kazandırmayı amaçladı.
Açılış Konuşmalarıyla Başladı
Etkinlik, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ayla Gülden PEKCAN, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nilgün BEK, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI, Zeynep ÖZKAN (WFP Ortaklık Sorumlusu) ve Dr. Ayşegül SELİŞİK’in (FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı) açılış konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarda, iklim değişikliği, savaşlar ve ekonomik krizlerin gıdaya erişim üzerindeki etkilerine değinilerek, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulmasının önemine vurgu yapıldı.
“Hepimiz Gıdanın Geleceğini Şekillendirmenin Hikâyesinin Bir Parçasıyız”
İlk oturumda, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsmet ŞAHİN moderatörlüğünde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ulusal Gıda Güvenliği Uzmanı Burak ÖZ, günümüz gıda politikaları ve geleceğin beslenme modelleri üzerine bilgi paylaştı. Katılımcılar, bireysel ve toplumsal ölçekte sürdürülebilir gıda üretimi için yapılabilecek adımları tartıştı.
Afetlerde Beslenme Yönetimi ve Gıda Güvencesi
İkinci oturumda, Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN başkanlığında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP)’den Yalçın İNAM, afet ve acil durumlarda beslenme yönetimi üzerine kapsamlı bir sunum yaptı. Oturumda, gıda güvenliği, afet sonrası beslenme planlaması ve dayanıklı gıda sistemlerinin geliştirilmesi gibi konular öne çıktı.
Sağlıklı Beslenmede Tek Çözüm: Sürdürülebilirlik
Son oturumda, Doç. Dr. Ayhan DAĞ ve Dr. Öğr. Üyesi Gökçen DOĞAN başkanlığında Prof. Dr. Ayla Gülden PEKCAN, çevresel sürdürülebilirliğin insan sağlığıyla ilişkisine değinerek, sağlıklı beslenmenin gezegenin geleceğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.
Etkinlikte Farkındalık ve Birlik Mesajı
Program boyunca yapılan sunumlar, tematik görsel gösterimler ve aile fotoğrafı çekimiyle birlikte güçlü bir farkındalık mesajı oluşturuldu. Katılımcılar, gıdanın sadece bir beslenme unsuru değil, aynı zamanda bir sorumluluk ve sürdürülebilir gelecek vizyonu olduğuna dikkat çekti.