

Araştırmacı/yazar Tanımlama Yöntemleri
Araştırmacı/Yazar Tanımlama Yöntemleri
Uluslararası dergilerde çıkan yayınlarda yazar isimlerinin indekslenmesinde yapılan imla hataları, karakter uyumsuzlukları ya da aynı isimde birden fazla araştırmacının bulunması gibi sebeplerle çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Bu nedenle çeşitli atıf indekslerinin yanı sıra bazı kuruluşlar da yazar isimlerini tanımlamaya yönelik numaralar geliştirmiştir. Bu numaralar yazarların aldığı tüm atıfların sorunsuz bir şekilde sayılabilmesini kolaylaştırmaktadır. Akademik camiada tek biçim yazar tanımlamalarında bir standart yakalamanın çeşitli yöntemleri vardır. Bunlardan birkaçı aşağıdaki gibidir:
ResearcherID
Web of Science atıf indeksi her yazar için ResearcherID numarası sağlamaktadır. Yazarlar bütün yayınlarını ResearcherID ile ilişkilendirerek bunları tek bir noktada toplayabilir. Böylece, yazarlar Web of Science içerisinde yer alan yayınlarına ilişkin güncel atıf analizlerine kolaylıkla erişim sağlar. Yazarlar web sayfası üzerinden kayıt yaptırarak ResearcherID edinme imkânına sahiptir.
Scopus Author ID
Scopus atıf indeksi her yazar için profil sayfası oluşturmaktadır. Bu sayfalarda yazara ait tanımlayıcı numaralar da bulunmaktadır. Yazarların Scopus Author ID edinmeleri için kayıt yapmaları gerekmemektedir.
ORCHID (Open Researcher and Contributor ID)
ORCID çeşitli örgütler, yayın kuruluşları ve fon sağlayıcıları tarafından kurulmuş olan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. ORCID bireysel araştırmacılara ücretsiz olarak yazar tanımlayıcı numarası sağlar. ORCHID numarası Scopus atıf indeksinde de kullanılmaktadır.
Publons
Publons yine araştırmacılara standart bir numara vererek tüm yayınlarda aynı yazar kodu ile yayın yapılmasını sağlayan bir platformdur. Publons 2017 yılından itibaren ücretsiz hizmet vermektedir ve kayıt ara yüzü oldukça basittir. Aynı zamanda yukarıdaki tüm diğer ID veren kuruluşları da desteklemektedir. Bu sayede aradaki kombinasyonu sağlayıp yayınlar farklı adreslerle girilmiş olsa bile hepsini bir arada toplayabilmektedir.
YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) Araştırmacı Numarası
YÖK tarafından Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan tüm akademik pesonele araştırmacı numarası verilmiştir. Kurumsal arşivlerde metadata bilgisi olarak kullanılmakta olan bu numara yazar bilgilerinin harmanlanmasını sağlamak üzere geliştirilmiştir.
Lokman Hekim Üniversitesi Akademisyenleri yukarıda bahsedilen platformlardaki üyeliklerini aşağıda belirtilen şekilde üyelik yaptıkları ve araştırmacı numarası aldıkları takdirde Üniversitemizin atıf indekslerde görünürlüğü daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca hem Lokman Hekim Üniversitesi Akademik personeli olan hem de Lokman Hekim Hastanelerinde görev yapmakta olan personelimizin yayınlarını dergilere gönderirken çift afilasyonlu girmeleri gerekmektedir.
Örnek: Surname, Name[1,2] [1] Lokman Hekim University [2] Lokman Hekim Hospital
ZORUNLU ALANLARIN GİRİLMESİ
Eczacılık Fakültesi Örneği : Name/Surname/Other Name Lokman Hekim University, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Toxicology, Sogutozu, 06510, Ankara, Turkey Saygılarımızla, Lokman Hekim Üniversitesi Kütüphane Koordinatörlüğü