

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)
1. Kütüphaneye üye olmak için ne yapmalıyım?
Lokman Hekim Üniversitesi öğrenci, akademik ve idari personeli kütüphanemizin doğal üyesidir. Her yıl yeni kayıt sürecinde kütüphane bilgi sistemine otomatik üye kaydı yapılmaktadır. Kütüphane kaynaklarından kampüs içi ve dışından kaynaklara erişim imkânı bulunmaktadır.
2. Kütüphaneden kaç tane kitap ödünç alabilirim?
Üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari personeli fark etmeksizin her kullanıcı tek seferde 5 kitap alma hakkına sahiptir.
3. Ödünç aldığım kaynakları kaç gün içerisinde getirmeliyim, geciktirdiğim takdirde ne olur?
Kullanıcılarımızın ödünç alma süreleri akademik personel ve yüksek lisans, doktora öğrencileri için 30 gün; lisans, önlisans öğrencileri ve idari personel için 15 gün şeklinde belirlenmiştir. Bununla birlikte ödünç aldığınız her kitap için iki kere uzatma hakkınız bulunmaktadır. Ödünç aldığınız materyali iade etmediğiniz takdirde, süre sonunu izleyen günden itibaren materyal başına 1,5 TL para cezası uygulanmaktadır.
4. Kütüphaneye ait herhangi bir kaynağı kaybedersem ya da kaynağa zarar verirsem ne yapmalıyım?
Kaybedilen ya da zarar gören kaynağın yenisinin temin edilmesi istenmektedir. Kaynağa hiçbir şekilde ulaşılamıyorsa kütüphane yetkilileri değerlendirmesiyle, kayıp olan kitap ve diğer materyalin değerinin tespitinde piyasa araştırması yapar, materyalin hacmini, cilt bedelini, kâğıt kalitesini, ulaşım masraflarını, paranın zaman içerisindeki değer kaybını göz önünde bulundurarak değer tespitinde bulunur ve Rektörlüğün onayına sunar.
5. Kütüphanedeki kitaplara nasıl ulaşabilirim?
Kütüphanemizde kullanılan “LC ve NLM Sınıflama” sistemi ile kitaplara doğrudan ulaşmanız mümkündür. Aradığınız yayın ya da yayınların öncelikle kütüphanede olup olmadığını Kütüphanemiz web sitesinde yer alan “Kütüphane Kataloğundan” kontrol etmeniz ve durumu hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Kütüphane kataloğundan yer numarasını tespit ettiğiniz yayınları raftan alabilirsiniz. Bulamadığınız yayınlar için görevlilerden yardım isteyebilirsiniz.
6. Ödünç almak istediğim kitabı rafta bulamazsam ne yapmayalım?
Öncelikle, Kütüphane Katalog bilgisayarından tekrar tarama yapılarak kaynağın durumu kontrol edilmelidir. Bilgilere bakılarak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmadığından emin olunmalıdır. Eğer yayın başkası tarafından ödünç alınmadığı halde rafta bulunamıyorsa bankoda yer alan görevlilere başvurulur.
7. Kütüphanede bulunan hangi kaynakları ödünç alamam?
Referans (Ref) ve Rezerv (RZV) Kaynaklar, Süreli yayınlar, Sözlük, Ansiklopedi, Tez, Atlas vb. kaynaklar sadece kütüphane içerisinde kullanılabilir.
8. Araştırma yaptığım bir konuda ilgili makalelere nasıl ulaşabilirim?
Kütüphanemiz web sayfasında yer alan “Kaynak Erişim” sekmesi altında bulunan elektronik kaynaklardan tarama yaparak erişim sağlayabilirsiniz.
9. Kampüs dışında kütüphanemiz ver tabanlarına nasıl erişebilirim?
Kütüphanemiz web sayfasında “Kaynak Erişim” sekmesi altında bulunan “Kampüs Dışı Erişim” sayfası içerisinde yer alan adımları takip ederek ve gerekli uygulamaları yaparak kütüphanemiz abone veri tabanlarına uzaktan erişebilirsiniz.
10. Kütüphane ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığımda kime danışabilirim?
Kütüphaneden yararlanırken ya da araştırma yaparken bir sorun yaşamanız halinde kütüphane girişinde bulunan bankoya başvurabilir, ilgili kütüphane personelinden yardım alabilirsiniz. Sorularınız için kutuphane@lokmanhekim.edu.tr adresine mail gönderebilirsiniz.