

Sıkça Sorulan Sorular
Diş Hekimi kimdir?
Dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi, tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir.
Diş Hekimi mesleğinin gerektirdiği özellikler nelerdir?
Diş hekimi olmak isteyenlerin; şekil-uzay ilişkilerini görebilmesi, el ve parmakları ustalıkla kullanabilme becerisi, fen bilimlerine özellikle biyoloji alanına ilgili olması ve bu alanda başarılı olması, hoşgörülü ve sabırlı olması, dikkat ve sorumluluk sahibi olması, estetik anlayışı yüksek olması başarı oranını arttıracaktır.
Diş Hekimliği eğitimi nasıldır?
Mesleki eğitim süresi beş yıldır ve eğitim şekli tam zamanlıdır. Diş Hekimliğinde mesleki teorik /pratik derslerin yanında ve temel tıp bilimleri dersleri de verilmektedir. Eğitimin ilk üç yılı komite (kurul) sistemi uygulanarak temel tıp bilimleri ve diş hekimliği pratik dersler içermekte iken, son iki yılda Diş Hekimliği teorik ve klinik eğitimi ağırlık kazanmaktadır. Eğitimin üçüncü yılında, öğrenciler klinik gözlemci uygulamasına katılırken, son iki yılda ise Diş Hekimliği öğretim üyelerinin kontrolunda her alanında klinik uygulama çalışmalarına katılmaktadır.
Diş hekimliği eğitimi zor mudur?
Diş hekimliği eğitimi teorik ve pratik ağırlıklı olup yoğun bir çalışma disiplini gerektirir. Anatomi, biyokimya, farmakoloji gibi temel tıp dersleriyle birlikte el becerisi gerektiren uygulamalar yapılır.
Diş hekimliği fakültesinde uygulamalı eğitim var mı?
Öğrenciler preklinik laboratuvarlarında önce maketler ve fantom modeller üzerinde çalışarak el becerilerini geliştirirler. Daha sonra klinik eğitimle hastalar üzerinde tedavi yaparlar.
Diş hekimliği okumak için el becerisi önemli mi?
Diş hekimliği, hem akademik başarıyı hem de iyi bir el becerisini gerektiren bir meslektir. Öğrencilerin detaylı ve hassas çalışabilme yeteneğine sahip olmaları önemlidir. Uygulama becerisi, tekrar yoluyla geliştirilir. El becerisi gelişmiş olan öğrenciler, bir uygulamayı daha az tekrar yaparak başarıyla tamamlarken, el becerisi daha az gelişmiş öğrenciler ise aynı uygulamayı daha fazla tekrar yaparak öğrenir ve zamanla istenen seviyeye ulaşırlar. Eğitim sürecinde yapılan pratiklerle öğrencilerin el becerileri sistematik bir şekilde geliştirilir.
Diş hekimliği öğrencileri kaçıncı sınıfta hasta bakmaya başlar?
Klinik stajlar dördüncü sınıfta başlar ve öğrenciler gerçek hastalarla çalışma fırsatı bulur.
Klinik uygulamalar ücretli mi?
Öğrencilerin yaptıkları klinik uygulamalar için ek bir ücret alınmaz.
Diş hekimliği eğitimi masraflı mıdır?
Diş hekimliği eğitimi diğer birçok bölüme kıyasla daha masraflı olduğu düşünülse de eğitim sürecinde preklinikte kullanılan malzemeler motorlar gibi pahalı malzemeler üniversitemiz tarafından tedarik edilmekte, (sabun, dişli çene, plastik dişler gibi) ucuz malzemeler öğrenciler tarafından karşılanmaktadır. Klinik uygulamalar için gerekli ekipmanların büyük bir kısmı (el aletleri, dolgu ve protez materyalleri gibi) üniversitemiz tarafından öğrencilere sunulmaktadır.
Diş Hekimliğinden hangi derece ile mezun olunur?
Diş Hekimliğinden yüksek lisans derecesi ile mezun olunmaktadır.
Diş Hekimliğinden mezun olunduğunda iş olanakları nelerdir?
Diş Hekimliği mezunları, devlet hastanelerinde veya ağız diş sağlığı merkezlerinde çalışabilirler. Mezunlar bu kadrolara devletin belirlediği boş kontenjanlara başvuru yaparak atanabilirler. Eğer özel çalışmak isterlerse lisans eğitimi sonrası kendi kliniklerini açabilirler. paramedikal alanlarda ise ağız diş sağlığı bakım ürünleri üretip pazarlayan, alet, cihaz üreten ve pazarlayan ticari kuruluşlarda çalışabilirler.
Diş hekimleri kendi muayenehanesini açabilir mi?
Evet, mezun olduktan sonra gerekli ruhsat işlemlerini tamamlayarak kendi muayenehanelerini açabilirler.
Diş Hekimliğinde uzmanlık var mıdır?
Diş Hekimliğinde sekiz adet uzmanlık dalı bulunmaktadır. Diş Hekimliği mezunları lisans eğitimleri sonrası Sağlık Bakanlığı tarafından açılan DUS sınavlarına ( Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı) girerek aldıkları puana göre bir devlet ya da özel üniversite hastanesinde 3-4 yıl boyunca çalışarak uzmanlıklarını alabilirler. Uzmanlıklarını aldıktan sonra yine atama yoluyla hastanelerde çalışabilir ya da kendi kliniklerini açabilirler ayrıca bazı şartlar sağlanırsa üniversitelerde öğretim görevlisi olarak da çalışabilir. Bunun yanısıra Fakültelere müracaat ederek ‘doktora’ eğitimlerine de katılabilirler.
Diş Hekimliği uzmanlık dalları nelerdir?
Diş hekimliği sekiz uzmanlık dalından oluşmaktadır:
1) Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi:
Ağız boşluğunda yer alan yumuşak ve sert dokuları ilgilendiren tüm rahatsızlığın teşhisini ve cerrahisini klinik veya ameliyathane ortamında gerçekleştiren bir bölümdür. Uzmanlık eğitimi dört yıl sürmektedir.
2) Ortodonti:
Dişler ile çene ve yüzün hem estetik hem de fonksiyonunu ideale ulaştırarak bireyin hem fonksiyonlarına hem de yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan bölümdür. Uzmanlık eğitimi dört yıl sürmektedir.
3) Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi:
Ağız boşluğunda yer alan yumuşak ve sert dokuları ilgilendiren tüm teşhis ve tedavi planlamasının yapıldığı bölümdür. Uzmanlık eğitimi üç yıldır.
4) Protetik Diş Tedavisi:
Ağız boşluğunda yer alan sert dokuların bozulan, eksilen veya kaybolan işlev, estetik, rahatlık ve sağlığının yeniden kazandırılmasını sağlayan bölümdür. Uzmanlık eğitimi üç yıldır.
5) Endodonti:
Dişin iç kısmında yer alan ve beslenmesine ve korunmasında görev alan dokulardan kaynaklanan hastalıkların tedavisi ile ilgilenen bölümdür. Uzmanlık eğitimi üç yıldır.
6) Restoratif Diş Tedavisi:
Diş sert dokularında meydana gelen madde kayıplarını onaran, kaybolmuş olan estetik ve fonksiyonun hastaya yeniden kazandırılmasını sağlayan bölümdür. Uzmanlık eğitimi üç yıldır.
7) Periodontoloji:
Dişler ve dişlerin etrafında bulunan dokuları inceleyen, bu dokularda meydana gelen hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bölümdür. Uzmanlık eğitimi üç yıldır.
8) Çocuk Diş Hekimliği:
Doğumdan ergenlik döneminin sonuna kadar olan çocukların ağız ve diş sağlığını inceleyen ve tedavi eden bölümdür. Uzmanlık eğitimi üç yıldır.
Diş hekimliği yurt dışında geçerli bir meslek midir?
Diş hekimliği birçok ülkede geçerli bir meslek olmakla birlikte, denklik almak veya ülkeye özel sınavlardan geçmek gerekebilir.