Tarih: 18.11.2025

“Bağımlılıkla Mücadele Buluştayı” Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde gerçekleştirildi. Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet ALTUĞ'a buluştayda ödül takdim edildi.

Başkentte, bağımlılıkların toplumda yayılmasına karşı uygulanabilecek önleyici politikaların ve yeni mücadele stratejilerinin ele alındığı “Bağımlılıkla Mücadele Buluştayı” Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde düzenlendi. Bağımlılıklarla Mücadele Platformu tarafından gerçekleştirilen buluştayda, bağımlılıkların yalnızca tıbbi müdahale ya da güvenlik tedbirleriyle sınırlandırılamayacağı; gençliği, aileyi, toplum sağlığını ve eğitim süreçlerini kapsayan bütüncül ve sürdürülebilir bir yaklaşımın gerekliliği vurgulandı.

“Bağımlılık, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren çok boyutlu bir sorun”

Buluştayın açılışında konuşan Bağımlılıklarla Mücadele Platformu Kurucusu ve İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Dr. Ayhan ÖZKAN, bağımlılıkla mücadelenin gönüllülük bilinciyle yürütülmesinin önemini şu sözlerle ifade etti:

“Bağımlılar bağımlılıklarıyla mücadele ediyorlar ama biz de bağımlılıkla mücadele konusunda çalışanlar olarak her şeyden önce kendimizle mücadele ediyoruz.”

ÖZKAN, bağımlılıkla mücadelenin yalnızca devlet kurumlarının sorumluluğu olmadığını, toplumun tüm kesimlerinin sürece dahil olması gerektiğini vurgulayarak, “Her birimize büyük görevler düşüyor. Baba olarak, vali olarak, savcı olarak, öğretmen olarak sorumluluklarımız var. Bu mücadelede sivil toplum örgütlerinin aktif rol alması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Kendi mücadele hikâyesinin bağımlılığın herkes için bir risk olabileceğini fark ettiği anda başladığını belirten ÖZKAN, toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR: “Mücadele bitmeyecek ve bitmemesi gereken bir süreçtir”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR, bağımlılığın hiçbir yaş, inanç, kültür veya coğrafi sınır tanımadan toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir sorun olduğunu ifade etti. Dünya ve Türkiye verilerini karşılaştırarak, 15–64 yaş aralığında en az bir kez uyuşturucu kullanım oranının dünya genelinde yüzde 5,6 iken Türkiye’de yüzde 3,1 olduğunu belirtti.

Türkiye’nin sentetik olmayan uyuşturucuların geçiş güzergâhında bulunmasına rağmen oranların düşük seviyede olmasını, güvenlik birimlerinin yoğun mücadelesine bağlayan ÜNÜVAR, polis, jandarma ve sahil güvenlik birimleri tarafından yakalanan uyuşturucu miktarının Avrupa Birliği ülkelerinin toplamının iki katını aştığını ifade etti. ÜNÜVAR, bağımlılıkla mücadelenin toplumsal sorumluluk olduğunu ve sürecin bütün topluma yayılması gerektiğini vurguladı.

Buluştaya Katkı Sunanlara Plaket Takdim Edildi

Program kapsamında, bağımlılıkla mücadeleye gönüllü katkı sağlayan isimlere plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. Ödül alanlar arasında Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet ALTUĞ yer aldı.

Lokman Hekim Üniversitesi’nden Buluştaya Akademik Katılım

Lokman Hekim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zehra GÖLBAŞI, buluştayın açılış programına katılarak üniversitenin bağımlılıkla mücadele konusundaki duyarlılığını ve iş birliğine verdiği önemi temsil etti.

Giriş Yap Lokman Hekim Online