• TR | EN
  • Özgürlüğe Adım Adım: Özgür Köy Tedavi Yaklaşımı

    Tedavi sürecinde hastalarımız yapılandırılmış 12 oturumluk “Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı (SAMBA)” eğitimleri, detoksifikasyon (arındırma) ve idame tedaviye yönelik ilaç tedavilerinin yanı sıra resim, spor, müzik, kitap okuma, yapboz, satranç, tavla, el işi, voleybol, basketbol, masa tenisi, hobi bahçesi, kermes, sinema, kahvaltı, spor müsabakaları vs…) etkinliklerinden oluşan rehabilitasyon programına katılmaktadır. Ayrıca bağımlılık tedavisinin önemli bir parçası olması dolayısıyla yatan hastalarımız ve ayaktan takip ettiğimiz hastalarımızın aileleri için her salı günü düzenli grup terapileri yapılmaktadır. Hastalarımız, yataklı tedavi süreçleri tamamlandıktan sonra psikolog ve sosyal hizmet uzmanımız tarafından belirli aralıklar ile aranmakta ve takipleri yapılmakta; gerekli durumlarda tekrar tedaviye başlamaları konusunda yönlendirilmektedir. Tedavi süreci ilgili tüm kararları klinik direktör, uzman doktor, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hemşireden oluşan tedavi ekibi verir. Bireysel terapi ve aile görüşme süreçlerini ise vaka sorumlusu psikolog/ sosyal hizmet uzmanı gerçekleştirir.


    Özgür Köy Tedavi Yaklaşımı: Yeniden Sağlıklı Yaşama İlerleyiş

    Tedavi programımızdaki toplantılar ve etkinlikler, sizin ve diğer hastaların daha sağlıklı bir yaşamaadım atmanıza yardımcı olmayı amaçlar. Bu etkinlikler, tedavi sürecinizi desteklemek ve birlikte daha iyi hissetmenize katkı sağlamak için önemlidir.

    İşte bu etkinliklerin amacı:

    Spor:

    Fiziksel aktivite, sadece beden sağlığınız için değil, aynı zamanda ruh sağlığınız için de önemlidir. Spor yaparken salgılanan maddeler, stresi azaltmaya yardımcı olur ve yaşamınıza düzen katar.

    Günaydın Toplantısı:

    Haftanın başında ve sonunda yaşadıklarınızı paylaşabilirsiniz. Burada gerginlikler, zorluklar, alkol ve maddeye dair düşünceler ve istekler konuşulur. Temiz ve ayık yaşama geçişte yaşanan zorluklar tartışılır ve çözüm yolları aranır.

    İş Bölümü:

    Günlük yaşam aktivitelerini yeniden kazanmanız için planlanmış bir toplantıdır. Görev paylaşımı, işbirliği ve iletişim becerilerini geliştirmeye yöneliktir.

    Kitap Saati:

    Alkol ve madde kullanımıyla ilgili sorunları anlamak ve okuma alışkanlığı kazanmak veya yeniden canlandırmak amacıyla yapılır.

    Vizit:

    Tedavi ekibi tarafından hastaların tıbbi ve psikolojik durumlarının değerlendirilmesi amaçlanır. Taburculuk planları burada belirlenir.

    Aile Grup Terapisi:

    Aile üyeleriyle hastalar arasındaki etkileşimi artırmayı amaçlar. Ailelere hastalık hakkında bilgi verilir, yaşanan sorunlar konuşulur ve hastanın temiz yaşamını desteklemek için nasıl yardımcı olabilecekleri öğretilir.

    Dış Grup Terapisi:

    Halen ayık olan hastalarla yapılan etkileşim toplantısıdır. Bu toplantılar, hastaların kendilerini daha iyi anlamalarına ve bağımlılıkla başa çıkma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

    Yatan Hastalar ile Yapılan Etkileşim Grupları:

    Yatan hastalar arasında düzenlenir. Burada duygusal ifade ve düşünce paylaşımı teşvik edilir. Kendinizi daha iyi tanımanız ve bağımlılığınıza karşı başa çıkma becerileri geliştirmeniz hedeflenir.

    Sosyal Etkinlik:

    Farklı ilgi alanlarını keşfetmek için tasarlanmıştır. Ayık ve temiz yaşamın başka keyiflerle dolu olabileceğini göstermeyi amaçlar.

    Bireysel Terapiler:

    Kişisel tanıma ve davranış değişikliğine yönelik destekleyici, motivasyonel, farkındalık odaklı ve bilişsel davranış terapileridir.

    SAMBA Uygulamaları (Sigara-Alkol-Madde Bağımlılığı Tedavi Programı):

    Sigara, alkol ve madde bağımlılığına karşı davranışçı bilişsel terapilerle baş etmeye yönelik bir yapılandırılmış grup uygulamasıdır.

    12 Basamak Programı:

    Bağımlılık hastalığına yönelik olarak oluşturulmuş ve kişinin hayatının tamamına dair bir analiz çabasına giriştiği 12 Basamak Programı merkezimizde uygulanmaktadır. 12 Basamak programı grup oturumları ve bireysel basamak yazma çalışmalarını içerecek şekilde deneyimli terapistler tarafından yürütülür.

    Minnesota Modeli:

    Minnesota modeli kısa süreli, yatılı, 12 basamak tedavisini içeren, ayıklığı hedefleyen bağımlılık tedavi programıdır. Son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Bu model, 1960’larda Minnesota’da alkolizm tedavisinde uygulanan hastane temelli yaklaşımlardan ortaya çıkmıştır. 12 basamak iyileştirme planının uygulanabilmesi için geliştirilmiş yoğun günlük ders programlarından ve grup toplantılarından oluşan genellikle 4-6 hafta arası süren, yatılı paket programlardır. Minnesota modeli, iyi yapılandırılmış olması ve günün neredeyse her dakikası ne yapılacağının belirlenmiş olması açısından terapötik topluluk yaklaşımıyla benzer. Basamaklar arası gelişim sürekli değerlendirilir.

    Danışmanlık yapanların kendileri de çoğunlukla benzer programlara katılmış kişilerden oluşmaktadır. Tedavi süresince ve sonrasında bağımlılar AA, NA gibi destek gruplarının toplantılarına katılmaları için cesaretlendirilmektedirler.

    Tedavi sürecinizde size ve diğer hastalara destek olmak için buradayız. Sağlığınıza önem vermek ve daha iyi bir yaşam için bu adımı atmışsınız, sizi tebrik ederiz. Taburculuktan sonra da desteğimiz devam edecek ve size ve ailenize gereken bilgileri sunacağız. Size sağlıklı bir gelecek dileriz.

     

    Giriş Yap Lokman Hekim Online