

Helal Belgelendirme Nedir ?
Kurumsal
- Hakkımızda
- Kuruluş
- Misyon, Vizyon ve İlkeler
- Üst Yönetim Beyanı
- Politika
- İslami Çalışma Kuralları
- Helal Akreditasyon
- Markalar/logolar
- Organizasyon Şeması
- LHUHAM Genel Tanıtım Broşürü
- Basında Biz
- Yönetim
- Yönetim Kurulu
- Merkez Müdürü
- Belgelendirme Koordinatörü
- Danışma Kurulu
- Tarafsızlığı Koruma Komitesi
- Helal Belgelendirme Komitesi
- İtiraz ve Şikayet Komitesi
Helal Belgelendirme; ürünlerin, hizmetlerin hammaddeden başlayarak sunumuna kadar ilerleyen tüm zincirde teknik kriterlere ve İslami değerlere uygun olarak üretildiğini, izlenebilirliği sağlanarak sürdürülebilir şekilde tüketiciye helal ve sağlıklı olarak ulaştırıldığını garanti altına alan bir uygunluk değerlendirme faaliyetidir. LHUHAM, bu faaliyetiyle; ürün veya hizmetlerin İslami kurallar çerçevesinde ilgili İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standardına uygunluğunu tutarlı, tarafsız, bağımsız, şeffaf bir şekilde tetkik eder, değerlendirir ve uygun bulunanları belgelendirir ve izler. PRENSİPLER, DEĞERLER ve PROSEDÜRLER 2022 yılı itibariyle bu alanda faaliyete başlayacak Merkezin Helal Uygunluk Değerlendirmesi yani Helal Belgelendirme Sistemi; İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından hazırlanan uluslararası “OIC/SMIIC 2 Helal Uygunluk Değerlendirmesi-Helal Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar için Gereklilikler” standardını temel alan bir kalite altyapısına sahiptir. Böylece sistem, bu standart ile atıf yapılan ISO/IEC 17021-1, ISO/IEC 17065, ISO/TS 22003 vb. standartlarındaki ilgili belgelendirme süreçleri için tanımlanan operasyonları da içerecek şekilde profesyonelce yürütülmüş olur. LHUHAM, Müslüman bir tüzel kişiliğe sahip olup, Müslümanlara helal ürün/ hizmet/ süreç ve/veya yönetim sisteminin uygun şekilde sunulması gerektiği hususunda derin bir inanç taşımakta ve gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde İslami sorumluluğun yerine getirilmesini sağlamaya yönelik olarak tüm ilgili tedbirleri almaktadır. Belgelendirme başvurusu kapsamında tetkik edilen kuruluşun izlenebilirliğini dikkatle kontrol eder. Alınan malzeme, bileşen ve ara ürün partilerinin son ürünle ilişkisi, malzemelerin/ürünlerin yeniden işlenmesi, nihai ürünün dağıtımı hususlarını göz önünde bulundurur ve girdiler, üretim ve son ürünün helal olmayan ürün/ hizmetler ile bir arada bulundurulmaması konusunda alınan tedbirler ve izlenebilirlik sisteminin bu konudaki etkinliğini sorgular. LHUHAM tarafsızlık, gizlilik ve şeffaflık, dürüstlük ilkelerini tüm değerlendirme süreçlerine risk yönetimi ile etkin bir şekilde uygular.
- Helal uygunluk değerlendirme faaliyetleri sırasında yönetimsel faaliyetler, personel, kaynaklar, finans, pazarlama faaliyetleri ve dış etkilerden (kurum/ kuruluşlarla ilişkiler, protokol/sözleşmeler vb.) kaynaklanan tarafsızlığa yönelik riskler belirlenir ve analiz edilir. İlgili paydaşların/tarafların temsilini sağlayan bilgi ve deneyim sahibi Tarafsızlığı Koruma Komitesi üyeleri ile olası veya mevcut riskleri kontrol altına alır.
- Hizmetin tüm aşamalarında edinilen bilgilerin gizliliğinin sağlanması amacıyla LHUHAM adına helal belgelendirme faaliyetlerinde görev alan tüm personelin gizlilik ve tarafsızlıkla ilgili taahhüdü alınır. Ayrıca güvenli arşiv ortamı ile kuruluş kayıtlarına sorumlu olmayan kişilerin erişimi engellenmektedir. Gizliliğin korunmasına yönelik uygulamalarda telif ve patent haklarının korunması da garanti altına alınır. Kuruluş ile ilgili olarak dış kaynaklardan elde edilen bilgiler (örneğin, şikâyette bulunanlardan veya düzenleyici makamlardan) gizli olarak yürütülür.
- Helal uygunluk değerlendirmesi hizmetini gıda, kozmetik, ilaç ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm başvuru sahiplerine sunarak şeffaflık ilkesini gözetir. İlgili doküman ve ücret tarifesi kamuoyuna açılır.
- Potansiyel çıkar çatışmaları ve operasyona ait riskler belirlenir, önlemler alınır ve risklerin analizleri sağlanır. Riskler oluştuğu durumda, belirlenmiş önlemler uygulanmaktadır.
Dolayısıyla LHUHAM risk odaklı operasyonel kontrol sistemi ile helal ürün/hizmetlerin tüketicilere sunumunu garanti altına alır ve üreticilere/hizmet sağlayıcılara güven duyulmasını sağlar. KALİTE, TEMİZLİK/ HİJYEN VE SAĞLIK = ÜRÜN VE HİZMETE GÜVEN Helal Uygunluk Değerlendirmesi OIC/SMIIC helal standartlarına dayanan LHUHAM Belgelendirme Kriterlerine göre yapılır. Bu standartlar, atıf yapılan HACCP, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi/ ISO 22716 Kozmetikler- İyi Üretim Uygulamaları (GMP)/ ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri/ ISO 14001 gibi standartların da gerekliliklerini içerir. Bunlara ilaveten başvuruda bulunan kuruluşun helal sektöründe etkinliğini arttıracak özel hususlar da LHUHAM’ın akademik ve deneyimli uzmanları tarafından belirlenmiş, helal belgelendirme programı içinde gereklilik olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla LHUHAM, temiz ve sağlıklı yani tayyipliği de kapsayan bir helal uygunluk değerlendirmesi ile tüketicilere güvenli ürünler/hizmetler sunulmasına aracılık eder. Böylece ilgili OIC/SMIIC standardı kapsamında belgelendirilen üreticiler/hizmet sunucular için; LHUHAM Helal Uygunluk Belgesi bir kalite göstergesi, ulusal ve uluslararası ticarette engelleri kaldıran bir üstünlük ve saygınlık vesilesidir. HELAL UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ STANDARTLARI NELERDİR?
- OIC/SMIIC 1: Helal Gıda için Genel Gereklilikler
- OIC/SMIIC 4: Helal Kozmetikler-Genel Gereklilikler
- OIC/SMIIC 9: Helal Turizm Hizmetleri-Genel Gereklilikler
- TSE K 550: Helal Temizlik Ürünleri ve Dezenfektanlar
ÜRÜN VE HİZMET GRUPLARI NELERDİR?
- Et ve Et Ürünleri
- Süt ve Süt Ürünleri
- Balık ve Balık Ürünleri
- Yumurta ve Yumurta Ürünleri
- Tahıl ve Tahıl Ürünleri, Un ve Unlu Mamuller
- Bitkisel ve Hayvansal Kaynaklı Sıvı ve Katı Yağlar
- Alkolsüz İçecekler (Meşrubatlar)
- Çay ve Çay Ürünleri
- Kahve ve Kahve Ürünleri
- Baharat ve Çeşniler
- Şeker ve Şekerleme Mamulleri
- Meyve, Sebzeler ve Mamulleri
- Bal ve Yan Ürünleri
- Gıda Katkı Maddeleri
- Su
- Hazır Yemekler
- Kozmetik Ürünleri
- Temizlik ve Dezenfektan Ürünleri ve diğerleri…